İran devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında Ayetullah Ali Hamaney, ülkede son günlerde artan protestoların başta ABD olmak üzere “dış düşmanlar” tarafından planlandığını ileri sürdü. Hamaney, göstericilerin ABD Başkanı Donald Trump adına hareket ettiğini iddia ederek, protestoları İran’a yönelik bir dış müdahale girişimi olarak niteledi.
“YABANCILARIN PARALI ASKERLERİ GİBİ DAVRANANLARA MÜSAMAHA OLMAYACAK”
Protestocuları kamu mallarına zarar vermekle suçlayan Hamaney, güvenlik güçlerinin olaylara sert şekilde müdahale edeceğini söyledi. Dini Lider, bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“Yabancıların paralı askerleri gibi davrananlara” Tahran’ın müsamaha göstermeyeceğini söyledi.
Hamaney, protestolar sırasında yaşanan tahribatın kabul edilemez olduğunu belirterek, devletin düzeni sağlamakta kararlı olduğunu vurguladı.
TRUMP’IN AÇIKLAMALARINA SERT YANIT
Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hükümetinin protestoculara karşı ölümcül güç kullanması halinde ABD’nin göstericilerin yanında yer alacağı yönündeki açıklamalarına da sert tepki gösterdi. Trump’ın “ellerinde İranlıların kanı olduğunu” söyleyen Hamaney, şu ifadeleri kullandı:
“Yağmacıların ve zararlı kişilerin safında yer almak istiyor... Eğer yapabiliyorsa, gidip kendi ülkesini yönetsin.”
“SADECE ABD BAŞKANI’NI MEMNUN ETMEK İÇİN” İDDİASI
Hamaney, önceki gece İran’ın büyük şehirlerinde yoğun katılımla gerçekleşen protestolara da değinerek, olayların arkasında ABD’nin olduğunu savundu. Dini Lider, şu değerlendirmede bulundu:
“Dün gece Tahran’da ve bazı diğer yerlerde, bir grup vandal sadece ABD Başkanı’nı memnun etmek için kendi ülkelerine ait binalara zarar verdi.”
CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN’DAN İTİDAL ÇAĞRISI
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise protestolarla ilgili olarak daha itidalli bir mesaj verdi. Pezeşkiyan, devletin halkın “samimi şikâyetlerini” dinlemesi gerektiğini belirterek, tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.
Buna karşın bazı üst düzey yetkililer, protestoların “yabancı düşmanlar” tarafından desteklendiğini savunarak, gösterilere karşı hiçbir müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etti.
İNTERNET KESİNTİSİ VE ULAŞIMDA AKSAMALAR
Yetkililer, protesto hareketini bastırmak amacıyla dün ülke genelinde internet erişimini kesti. Kesintinin bugün de sürdüğü, telefon hatlarının büyük ölçüde devre dışı kaldığı bildirildi. Ayrıca karşılıklı uçuşların iptal edildiği ve ülkede ulaşımda ciddi aksamalar yaşandığı aktarıldı.
