İran savaşının faturası açıklandı: ABD’ye maliyeti 25 milyar doları buldu

İran savaşının faturası açıklandı: ABD’ye maliyeti 25 milyar doları buldu

Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail iş birliği ile İran’la yürüttüğü savaşın maliyetinin 25 milyar dolara ulaştığı açıklanırken, artan askeri harcamalar ve enerji fiyatlarındaki yükselişin kamuoyu desteğini düşürdüğü paylaşıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’la yürüttüğü savaşın bugüne kadar yaklaşık 25 milyar dolara mal olduğunu açıkladı. Yapılan açıklama, çatışmanın askeri maliyetine ilişkin ilk resmi tahmin olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan; Başkan Trump yönetiminin artan askeri harcamalar ve enerji fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle seçimler öncesi baskı altında olduğu belirtildi.

MALİYET KALEMLERİNİN BAŞINDA MÜHİMMAT VAR

Pentagon’da maliye denetçisi görevini vekaleten yürüten Jules Hurst, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi üyelerine yaptığı bilgilendirmede, söz konusu harcamanın büyük bölümünün mühimmat giderlerinden oluştuğunu söyledi.

Hurst, maliyet hesaplamasının kapsamına ilişkin detay vermedi; özellikle Ortadoğu’daki çatışmalarda zarar gören altyapının yeniden inşası ve onarımına yönelik harcamaların bu tahmine dahil edilip edilmediği konusunda açıklama yapmadı.

DEMOKRATLARDAN “ŞEFFAFLIK” VURGUSU

Komitenin önde gelen Demokrat üyesi Adam Smith, uzun süredir bu maliyetin açıklanmasını talep ettiklerini belirterek, verilen rakamdan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yaklaşan ara seçimler öncesinde Demokratlar, kamuoyunda geniş destek görmeyen İran savaşını ekonomik sıkıntılarla ilişkilendirerek siyasi avantaj elde etmeye çalışıyor.

SAVAŞIN SEYRİ VE ASKERİ YIĞINAK

ABD, 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılar başlatmıştı. Taraflar şu anda kırılgan bir ateşkesi sürdürürken, Pentagon’un bölgeye üç uçak gemisi konuşlandırdığı ve on binlerce ek asker sevk ettiği bildirildi.

Çatışmalarda 13 ABD askeri hayatını kaybederken, yüzlerce askerin de yaralandığı açıklandı.

EKONOMİK ETKİLER: ENERJİ VE TARIM FİYATLARI ARTTI

Savaşın başlamasıyla birlikte petrol ve doğalgaz sevkiyatında yaşanan aksamalar, ABD’de benzin fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca gübre gibi tarım girdilerindeki artış da tüketici fiyatlarını olumsuz etkiledi.

KAMUOYU DESTEĞİ DÜŞÜYOR

Savaşın ekonomik etkileri ve artan maliyeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın kamuoyu desteğinde düşüşe yol açtı. Reuters ve Ipsos tarafından yapılan ankete göre, Amerikalıların yalnızca yüzde 34’ü İran’la süren çatışmayı destekliyor. Bu oran mart ayında yüzde 38, nisan ortasında ise yüzde 36 seviyesindeydi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN