İran’da UAEA denetimlerine izin verilmesi meclisi karıştırdı: Yasalara aykırı, konuyu yargıya taşıyacağız

İran’da UAEA denetimlerine izin verilmesi meclisi karıştırdı: Yasalara aykırı, konuyu yargıya taşıyacağız

İran’da nükleer santrallerin UAEA tarafından denetlenmesine izin verilmesi ülke meclisini karıştırdı. Bazı milletvekilleri, kararın yasalara aykırı olduğunu belirterek yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

İsrail ve ABD’nin saldırılarından sonra İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’yla (UAEA) iş birliğini askıya almasının ardından nükleer santrallerde UAEA denetimlerine yeniden izin verilmesi ülkede tartışma yarattı.

‘YASALARI İHLAL EDİYOR’

Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, mecliste yaptığı açıklamada denetimlere onay verildiğini duyururken, açıklamanın ardından bazı milletvekilleri karara tepki göstererek, bunun ülkenin UAEA ile iş birliğini sınırlandıran mevcut yasaları ihlal ettiğini savundu.

Muhafazakar kimliğiyle bilinen Tahran Milletvekili Kamran Gazenferi, Konseyin Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan başkanlığında aldığı kararın "yasaya aykırı" olduğunu ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Bir diğer muhafazakar Milletvekili Emir Hüseyin Sabiti de Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'ye, UAEA ile varılan anlaşmanın ayrıntılarını açıklaması çağrısında bulundu. Sabiti, UAEA denetçilerini casus olarak suçladı.

ANAYASAYI KORUYUCULAR KONSEYİ’NDEN GEÇMİŞTİ

İran'da meclis, İsrail ve ABD'nin saldırılarına yol açmakla ve casusluk faaliyetleriyle suçlanan UAEA ile iş birliğinin durdurulmasını öngören bir yasa hazırlamıştı. UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi'nin, İsrail ve ABD'nin İran'ın nükleer tesislerine saldırıları kınamaması da İran'ın büyük tepkisini çekmişti.

Hükümeti, UAEA denetçilerinin ülkeye girişini yasaklamaya ve tüm denetim faaliyetlerini durdurmaya zorlayan yasa, 26 Haziran'da mecliste çıkarılan yasalar için nihai karar merci Anayasayı Koruyucular Konseyi’nde de onaylanmıştı.

Hükümetin, özellikle İranlı üst düzey yetkililer tarafından "casus" olarak nitelendirilen Grossi ile herhangi bir iş birliği yapması da yasayla engellenmişti. Yasa, İran'ın nükleer haklarının tanınması ve güvenlik garantilerinin sağlanması koşuluyla İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nin onayıyla yürürlükten kalkacaktı.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN