İran'dan ABD'ye 'abluka ve Hürmüz' resti: "Kabadayılıkla açamazsınız''

İran'dan ABD'ye 'abluka ve Hürmüz' resti: "Kabadayılıkla açamazsınız''

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik ateşkesi uzattığını ancak deniz ablukasının süreceğini açıklamasının ardından Tahran cephesinden çok sert bir yanıt geldi. İran Meclis Başkanı ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD'nin deniz ablukasını ve gemilere el koymasını "dünya ekonomisini rehin almak" olarak nitelendirdi. Kalibaf, abluka sürdükçe Hürmüz Boğazı'nın açılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Hürmüz Boğazı merkezli ABD-İran geriliminde karşılıklı açıklamalarla tansiyon yüksek kalmaya devam ediyor. Washington'un müzakere masasına dönme çağrılarına ve ateşkesi uzatma kararına rağmen, sahadaki fiili ablukanın devam etmesi İran'ın tepkisini çekiyor.

İran diplomasi ve müzakere heyetinin bir numaralı ismi olan Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, resmi X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla ABD yönetimine net bir sınır çizdi.

"ABLUKA SÜRERKEN HÜRMÜZ AÇILMAZ"

ABD'nin son günlerde İran bandıralı gemilere yönelik operasyonlarını ve deniz ablukasını "esir alma" olarak tanımlayan Kalibaf, ateşkesin içinin boşaltıldığını savundu.

Kalibaf paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Tam ateşkes, dünyanın ekonomisini rehin alan deniz ablukası ve esir almasıyla ihlal edilmediği ve Siyonistlerin tüm cephelerdeki savaş kışkırtıcılığının durdurulduğu takdirde anlam taşır. Hürmüz Boğazı'nın açılması, ateşkesin bariz bir ihlaliyle (ablukanın devam etmesiyle) mümkün değildir."

"ASKERİ SALDIRGANLIK VE KABADAYILIK" VURGUSU

Küresel petrol ticaretinin beşte birinin geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nı kapalı tutma kararlılığını yineleyen İran Meclis Başkanı, ABD'nin uyguladığı baskı politikalarının sonuç vermeyeceğini belirtti.

Mesajının devamında ABD'ye "kabadayılık" suçlaması yönelten Kalibaf, "Askeri saldırganlıkla hedeflerine ulaşamadılar, kabadayılıkla da ulaşamayacaklar. Tek yol, İran milletinin haklarını kabul etmektir" diyerek Tahran'ın masadaki ön şartlarını bir kez daha kamuoyuna ilan etmiş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN