İspanya’dan Netanyahu’ya savaş suçu soruşturması: Madleen Gemisi müdahalesi yargıya taşındı

İspanya’dan Netanyahu’ya savaş suçu soruşturması: Madleen Gemisi müdahalesi yargıya taşındı

İspanya Ulusal Mahkemesi, Gazze’ye insani yardım taşıyan Madleen gemisine yönelik saldırı nedeniyle İsrail Başbakanı Netanyahu, Dışişleri Bakanı Saar ve bazı üst düzey askeri yetkililer hakkında savaş ve insanlığa karşı suçlardan cezai soruşturma başlattı.

İspanya Ulusal Mahkemesi, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Madleen gemisine düzenlediği müdahale nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Gideon Saar ve bazı üst düzey İsrailli askeri yetkililer hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında cezai soruşturma başlattı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve avukat Jaume Asens, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İspanyol aktivist Sergio Toribio ve "Arap Davasıyla Dayanışma Komitesi" adına mahkemeye Netanyahu hakkında suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Asens, bu başvurunun ardından Ulusal Mahkemenin soruşturma kararı aldığını duyurdu.

Soruşturmanın, Madleen gemisine yönelik saldırının “suç teşkil ettiğine hükmedilmesi” anlamına geldiğini belirten Asens, “Soruşturmada insansız hava araçları, göz yaşartıcı gaz kullanımı ve gemideki 12 aktivistin yasa dışı şekilde gözaltına alınması” gibi detayların inceleneceğini ifade etti.

Ayrıca, “Devletler yükümlülüklerini yerine getirmediğinde, dehşete karşı etik, hukuki ve siyasi bir araç olarak adaleti harekete geçirmek sivil toplumun görevidir. Umarız bu girişim diğer ülkelere de yayılır ve Netanyahu adaletle yüzleşmeden Avrupa'ya adım atamaz” diyerek kararın önemine dikkat çekti.

İSRAİL, MADLEEN GEMİSİ'NE MÜDAHALE ETMİŞTİ

Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından organize edilen yardım misyonu kapsamında, 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden Gazze’ye hareket etmişti. Geminin amacı, Gazze’ye yönelik ablukayı kırarak bölgeye insani yardım ulaştırmaktı.

Ancak 9 Haziran'ın ilk saatlerinde İsrail ordusu gemiye müdahale etmiş, içindeki 12 gönüllüyü alıkoymuştu. Gönüllüler İsrail’e götürülmüş, bunlardan 4’ü 10 Haziran sabahı sınır dışı edilmişti. Özgürlük Filosu Koalisyonu, 16 Haziran’da diğer tüm insan hakları savunucularının da serbest bırakıldığını açıklamıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN