İsrail Meclisindeki Filistinli milletvekili Ahmed et-Tıybi, İsrail Hapishaneler İdaresinin Gazze'den alıkonulan Dr. Husam Ebu Safiyye'yi ziyaret etmesine izin vermediğini açıkladı.
Tıybi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, milletvekili, Ebu Safiyye'nin serbest bırakılması talebinin ele alındığı Yüksek Mahkeme oturumuna katıldıktan sonra Hapishaneler İdaresine resmi başvuruda bulundu.
Başvuruda Tıybi'nin Ebu Safiyye'yi ziyaret ederek gözaltı koşulları ve sağlık durumu hakkında doğrudan bilgi edinmek istediği belirtildi. Ancak Hapishaneler İdaresi, söz konusu ziyaret talebini kabul etmedi.
TIYBİ: "TAMAMEN SİYASİ BİR KARAR"
Tıybi'nin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret talebinin reddedilmesine ilişkin milletvekilinin değerlendirmesine de yer verildi.
Tıybi şu ifadeleri kullandı:
"Dr. Ebu Safiyye ile görüşmemin engellenmesi, Hapishane İdaresi tarafından uygulanan ve terörü destekleyen Ben-Gvir'in talimatıyla alınmış, tamamen siyasi bir karardır. Dr. Ebu Safiyye, Gazze'deki sağlık sektörünün en zor dönemlerinden birinde hastalarının yanında kaldıktan sonra gözaltına alınmıştır. Gözaltı koşullarını öğrenmek bizim hakkımızdır. Ayrıca seçilmiş temsilcilerle görüşmesi de onun en doğal hakkıdır. Özellikle avukatları, Dr. Ebu Safiyye'nin işkenceye maruz kaldığını açıklamıştır."
Açıklamada ayrıca, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Filistinli tutukluların parlamenterler ve kamuoyunun denetiminden uzak tutulmasını istediği öne sürüldü.
Tıybi'nin ofisinin açıklamasında, ziyaretlerin engellenmesinin tutukluların durumunun takip edilmesine ve haklarının savunulmasına engel olmayacağı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Ziyaretlerin yasaklanması, tutukluların durumunu takip etmemize ve haklarını savunmamıza asla engel olamayacaktır."
EBU SAFİYYE 27 ARALIK 2024'TE ALIKONULMUŞTU
Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Dr. Husam Ebu Safiyye, 27 Aralık 2024'te hastaneye düzenlenen baskının ardından İsrail askerleri tarafından alıkonulmuştu.
Ebu Safiyye'nin gözaltı sürecine ilişkin İsrail'deki yargı makamlarında da başvurular yapılmıştı.
TUTUKLULUK SÜRESİ UZATILMIŞTI
İsrail Berşeva Bölge Mahkemesi, 28 Nisan'da Ebu Safiyye'nin "Yasa Dışı Muharipler Yasası" kapsamında tutukluluk süresinin uzatılmasına karar vermişti.
Karara göre Ebu Safiyye hakkında herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutukluluk süresi uzatılmıştı.
