İsrail, Gazze’deki soykırım sürecinde 49 gazeteciyi tutukladı

İsrail, Gazze’deki soykırım sürecinde 49 gazeteciyi tutukladı

Filistin Esirler Cemiyeti, Gazze'de 49 gazetecinin halen İsrail tarafından tutuklu tutulduğunu açıkladı. İsrail’in gazetecilere yönelik gözaltı ve idari tutuklama politikaları artarken, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana on binlerce Filistinli gözaltına alındı. Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’daki operasyonlar sürüyor.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların başlamasından bu yana 55 Filistinli gazeteciyi gözaltına aldığını, bunlardan 49’unun halen tutuklu olduğunu duyurdu. İsrail’in özellikle gazetecilere yönelik baskılarını artırdığı ve idari tutuklama uygulamalarını yaygınlaştırdığı bildirildi.

Açıklamada, suçlama olmaksızın uygulanan idari tutuklama kapsamında İsrail hapishanelerinde bulunan gazeteci sayısının 22’ye yükseldiği belirtildi. Bunların en yenisi, altı ay süreli idari tutuklama kararı verilen Ahmed el-Hatib oldu. İsrail hapishanelerindeki idari tutuklu sayısında benzeri görülmemiş bir artış yaşanıyor; Haziran 2024 itibarıyla toplam idari tutuklu sayısı 3 bin 562’ye ulaştı.

Filistin Esirler Cemiyeti’nin verilerine göre, Gazze’deki şiddet olaylarının başlangıcından itibaren gazetecilere yönelik en az 192 gözaltı ve alıkoyma vakası yaşandı. İsrail hapishanelerinde halen 47’si kadın, 440’tan fazlası çocuk olmak üzere 10 bin 400’den fazla Filistinli bulunuyor. Bunların içinde 3 bin 562 idari tutuklu ve 2 bin 214 “yasadışı savaşçı” olarak nitelendirilen Gazzeli de yer alıyor.

7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik İsrail saldırıları başlayınca, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de gözaltılar, baskınlar ve şiddet olayları tırmandı. Bu dönemde en az 988 Filistinli hayatını kaybederken, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı, 17 bin 500’ün üzerinde kişi ise gözaltına alındı.

Ateşkesin 19 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, 21 Ocak’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kenti ve mülteci kampına “Demir Duvar” operasyonu başlattı. Saldırılar kısa sürede Tulkerim ve Tubas bölgeleri ile buradaki mülteci kamplarını kapsayacak şekilde genişledi. İsrail ordusunun bu bölgelerdeki işgali halen devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN