İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail ordusunun Suriye’nin güneyinde işgal altında tuttuğu bölgeden çekilmeyeceğini belirterek Şam yönetimine yönelik tehditlerde bulundu.
İsrail’in Suriye’nin güneyinde işgal ettiği bölgeye giden Katz, burada İsrail askerleriyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.
Katz, İsrail’e yönelik tehdit bulunduğunu öne sürerek, bu durum devam ettiği sürece Hermon Dağı ve işgal altındaki diğer bölgelerde kalacaklarını savundu.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yı da hedef alan Katz, “Şam’daki sarayında sabah uyandığında, Hermon Dağı’na bakıp İsrail ordusunu gördüğünde, sınırlarımızı korumak için burada olduğumuzu bileceksiniz.” ifadelerini kullandı.
Katz ayrıca Türkiye’nin Suriye’de varlık kurmaya çalıştığını iddia ederek, bunun İsrail’in güvenlik çıkarlarını riske attığını ileri sürdü ve mevcut pozisyonlarını koruyacaklarını belirtti.
İsrail savaş uçakları, 18 Ağustos’ta Suriye’nin İdlib ilindeki atıl durumdaki Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne hava saldırısı düzenlemişti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı saldırıyı “gerekçesiz bir saldırı” ve bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden “tehlikeli bir tırmanış” olarak nitelendirerek kınamıştı.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Claudio Cordone da saldırıya tepki göstererek Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.
