İsrail basınında yer alan haberlere göre, iktidardaki sağcı koalisyon, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargılandığı tüm yolsuzluk davalarında yöneltilen “dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarının kaldırılmasını öngören bir yasa tasarısını Meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor.
Yedioth Ahronot gazetesinin aktardığına göre, tasarının önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu Yasama Komitesinde ele alınması bekleniyor. Koalisyon, düzenlemenin hızlı bir yasama süreciyle hayata geçirilmesini savunuyor.
TASARI NEYİ ÖNGÖRÜYOR?
Hazırlanan yasa tasarısında, “dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarının, seçilmiş siyasetçilerin, “Etik açıdan sorgulanabilir ancak suç teşkil etmeyen davranışları nedeniyle hedef alınmasına olanak tanıdığı” iddia ediliyor.
Tasarıyla, 1977’den bu yana yürürlükte olan bu suç tanımlarının yerine, “birinci derece çıkar çatışması” ve “kamu bilgileriyle ticaret” gibi daha dar ve net suç kategorilerinin getirilmesi amaçlanıyor. Koalisyon milletvekilleri, disiplin ve etik denetimin güçlendirileceğini savunuyor.
TASARIYI KİMLER HAZIRLADI?
Meclise sunulması planlanan yasa tasarısının hazırlayıcıları arasında Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi milletvekili Ofir Katz, Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi milletvekili Simcha Rothman, Yeni Umut Partisi milletvekili Mişel Buskila yer alıyor. Tasarıyı savunan milletvekilleri, mevcut uygulamada yargı ve kolluk kuvvetlerinin yetki aşımında bulunduğunu ileri sürüyor.
KAMUOYUNDA VE MUHALEFETTE SERT TEPKİ
İsrail kamuoyunda ise söz konusu düzenleme, Netanyahu’ya yöneltilen suçlamaların yasal zeminini zayıflatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendiriliyor.
Ana muhalefet lideri Yair Lapid, ABD merkezli X platformundaki paylaşımında yasa hazırlığına sert sözlerle tepki göstererek şunları söyledi:
“Bu bir reform değil, İsrail'i başarısız ve geri kalmış bir üçüncü dünya ülkesine dönüştürecek, tam anlamıyla bir darbedir. İktidardaki koalisyon, demokratik ve ilerici İsrail'e savaş açtı, biz de onu savunmak için seferber olacağız.”
AF TARTIŞMALARI YENİDEN GÜNDEMDE
Netanyahu’nun yolsuzluk davaları, İsrail siyasetinde uzun süredir derin tartışmalara yol açıyor. ABD Başkanı Donald Trump, kasım ayında Netanyahu’nun affedilmesi için İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a bir mektup göndermişti.
Netanyahu, daha önce af talep etmeyeceğini açıklamasına rağmen, aralık ayında, yaklaşık 6 yıldır yargılandığı davalar için Cumhurbaşkanı Herzog’a resmi af başvurusunda bulunmuştu.
Bu adım, İsrail siyasetini ikiye bölmüş; iktidar kanadı affın onaylanması çağrısı yaparken, muhalefet ise affın ancak Netanyahu’nun suçlarını kabul edip siyasetten çekilmesi halinde mümkün olabileceğini savunmuştu.
