İsrail'in Etzion Hapishanesi’nde Filistinliler en ağır muameleyi görüyor

İsrail'in Etzion Hapishanesi’nde Filistinliler en ağır muameleyi görüyor

Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti, Etzion Hapishanesi’nde tutulan Filistinlilerin Ekim 2023’ten bu yana daha ağır koşullarla karşı karşıya kaldığını açıkladı. Kurum, tutukluların temel ihtiyaçlara erişimde ciddi sıkıntılar yaşadığını ve muameleye ilişkin şikâyetlerin arttığını bildirdi.

Heyetten yapılan açıklamada, ismi verilmeyen bir avukatın Etzion Hapishanesi’nde tutulan 5 Filistinliyi ziyaret ettikten sonra aktardığı gözlem ve beyanlara yer verildi. Avukatın aktardıkları “şok edici” olarak nitelendirildi.

Açıklamaya göre, hapishanedeki tutukluların önemli bir kısmı sıcak su eksikliği ve sabun, havlu gibi temel temizlik malzemelerine erişimde yaşanan kısıtlamalar nedeniyle uzun süre banyo yapamadıklarını ifade etti.

TEMEL İHTİYAÇLARA ERİŞİMDE SORUNLAR

Paylaşılan bilgilere göre, tutukluların hijyen koşullarının yetersiz olduğu ve bu durumun sağlık açısından risk oluşturduğu belirtildi. Ayrıca yetersiz beslenme nedeniyle birçok tutuklunun fiziksel olarak zayıf düştüğü ifade edildi.

Tutukluların aktarımlarında, sadece beslenme ve hijyen değil, maruz kaldıkları davranış biçimlerinin de kendileri üzerinde ciddi etkiler yarattığı dile getirildi.

BASKINLAR VE MÜDAHALE İDDİALARI

Açıklamada, hapishanede güvenlik operasyonlarının arttığı ve haftada birkaç kez koğuşlara baskın düzenlendiği öne sürüldü. Bu baskınlara köpeklerin de eşlik ettiği, bazı tutukluların uzun süre diz çökmeye zorlandığı ve emirlere uymakta zorlananların darbedildiği iddia edildi.

Ayrıca hapishane yönetiminin zaman zaman koğuşlara gaz attığı, bu durumun tutukluların nefes almakta zorlanmasına veya bayılmasına yol açtığı ileri sürüldü.

“EN AĞIR MUAMELE”

Tutukluların ifadelerine göre, Etzion Hapishanesi’ndeki koşullar Ekim 2023’ten bu yana daha da ağırlaştı. Tutuklular, mevcut durumun bugüne kadar karşılaştıkları en ağır muamele olduğunu belirtti.

Ayrıca, yaşadıkları sürecin yalnızca fiziksel değil, psikolojik açıdan da zorlayıcı olduğu; hakaret ve aşağılayıcı davranışların önemli bir sorun teşkil ettiği ifade edildi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti, söz konusu iddialar üzerine uluslararası topluma çağrıda bulunarak, tutukluların koşullarının iyileştirilmesi ve uluslararası hukuk ile insani standartlara uygun muamele görmelerinin sağlanması için acil adım atılması gerektiğini bildirdi.

TUTUKLU SAYISINA İLİŞKİN VERİLER

Filistin Esirler Kulübü ile yapılan önceki ortak açıklamalara göre, Mart ayı itibarıyla İsrail hapishanelerinde 9 bin 500’den fazla Filistinli bulunuyor.

Daha önce paylaşılan verilere göre, Ekim 2023’ten sonra tutuklu sayısında önemli artış yaşandığı, toplam sayının 9 bin 600’ü aştığı ve bunlar arasında 3 bin 532 idari tutuklunun yer aldığı belirtildi. Tutukluların 350’sinin çocuk, 86’sının ise kadın olduğu ifade edildi.

ESİR TAKASI VE SON GELİŞMELER

Hamas ile İsrail arasında 19 Ocak’ta varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşamasında, İsrail hapishanelerinden 1700’ün üzerinde Filistinli serbest bırakıldı. Aynı süreçte Gazze’de tutulan 25’i sağ, 8’i ölü olmak üzere toplam 33 İsrailli esirin teslim edildiği bildirildi.

HAPİSHANELERDE ÖLÜMLER VE YENİ DÜZENLEME

Filistinli kurumların önceki açıklamalarına göre, hapishanelerdeki kötü koşullar, işkence iddiaları ve tıbbi ihmal nedeniyle hayatını kaybeden tutuklu sayısında artış yaşandı. 1967’den bu yana 326 Filistinli tutuklunun İsrail hapishanelerinde hayatını kaybettiği, bunlardan 89’unun Ekim 2023 sonrasında gerçekleştiği ifade edildi.

Ayrıca, bu yıl İsrail Meclisi tarafından 30 Mart’ta onaylanan idam yasasının da tutuklular arasında endişe yarattığı aktarıldı. Bu düzenlemenin, idam cezasını içermesinin yanı sıra cezaevi uygulamalarına ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN