İsrail'in Lübnan saldırılarında can kaybı 11'e yükseldi

İsrail'in Lübnan saldırılarında can kaybı 11'e yükseldi

İsrail ordusunun, yürürlükteki ateşkese rağmen Lübnan'ın çeşitli bölgelerine düzenlediği hava ve İHA saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi. Lübnan resmi kaynakları, saldırılarda bir Lübnan askerinin, sağlık çalışanlarının, Filistinli ve Suriyeli sivillerin de yaşamını yitirdiğini bildirirken, bölgede ateşkesin geleceğine ilişkin endişeler arttı.

İsrail ordusu, 17 Nisan'da yürürlüğe giren ve 17 Mayıs itibarıyla 45 gün süreyle uzatılan ateşkese rağmen Lübnan'a yönelik askeri operasyonlarını sürdürüyor. Gün boyunca ülkenin farklı bölgelerine düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın aktardığı bilgilere göre, İsrail'e ait bir insansız hava aracı, ülkenin güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Yukarı Nebatiye beldesinde seyir halindeki bir motosikleti hedef aldı. Saldırıda bir Lübnan askeri yaşamını yitirdi.

SAYDA VE GÜNEY BÖLGELERİNDE YENİ KAYIPLAR

Güney Lübnan'daki Sayda kentine bağlı Zerariye beldesinde gerçekleştirilen bir başka saldırıda ise bir kişi hayatını kaybetti, ikisi sağlık görevlisi olmak üzere üç kişi yaralandı.

NNA ve Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından gün içerisinde yapılan önceki açıklamalarda, İsrail'in farklı bölgelere düzenlediği saldırılarda 4'ü Suriyeli, 2'si Filistinli ve 2'si sağlık çalışanı olmak üzere toplam 9 kişinin öldüğü duyurulmuştu.

Nebatiye ve Zerariye'deki son saldırılarla birlikte gün içerisinde yaşamını yitirenlerin sayısı 11'e yükseldi.

ATEŞKES SÜRECİ VE TARAFLARIN TUTUMU

İsrail ordusu, 2 Mart'ta Lübnan'a yönelik yoğun hava saldırıları başlatmış ve ülkenin güneyindeki birçok bölgeye kara operasyonları düzenlemişti. Lübnan hükümeti, bu süreçte yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail arasında 17 Nisan'da yürürlüğe giren 10 günlük geçici ateşkesin üç hafta daha uzatıldığını duyurmuştu. Daha sonra ABD arabuluculuğunda 14-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen üçüncü tur görüşmeler sonucunda ateşkesin 17 Mayıs itibarıyla 45 gün daha uzatılması ve haziran ayının başında yeni bir müzakere turunun yapılması kararlaştırılmıştı.

Buna karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada orduya Lübnan'a yönelik saldırıların artırılması talimatı verdiğini duyurmuştu.

ÇATIŞMALARIN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana ülkeye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 468'e ulaştı.

Ateşkes yürürlükte olmasına rağmen İsrail ordusunun özellikle Lübnan'ın güneyinde hava saldırıları ve yıkım faaliyetlerini sürdürdüğü belirtilirken, Hizbullah da ateşkesin ihlal edildiğini savunarak İsrail birliklerine yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN