İsrail’in silah ihracatı ambargoya rağmen Avrupa’da yan kuruluşlar üzerinden sürüyor

İsrail’in silah ihracatı ambargoya rağmen Avrupa’da yan kuruluşlar üzerinden sürüyor

İsrail merkezli +972 Magazine, ülkedeki silah fuarlarının küçülmesine rağmen İsrail’in savunma ihracatının arttığını ve Avrupa’daki ambargolara rağmen satışların yan kuruluşlar ve ortak girişimler aracılığıyla yürütüldüğünü iddia etti. Tel Aviv’de düzenlenen “Savunma Teknolojisi Fuarı” bu kapsamda ülkedeki en büyük silah fuarı olarak kaydedildi.

İsrail merkezli +972 Magazine haberine göre, Tel Aviv’de geçen hafta gerçekleştirilen “Savunma Teknolojisi Fuarı”nın, Gazze’deki saldırıların başlangıcından bu yana düzenlenen en büyük silah fuarı olduğu belirtiliyor.

Ancak, İsrail’in silah satışları 2022’den bu yana yüzde 18’den fazla artarken, bu yılki fuarın 2023 öncesine göre daha küçük olduğu ifade edildi. Haberde, ülkenin en büyük savunma sanayi fuarı olan ISDEF’in 2022’de 36 ülkeden 12 bin ziyaretçi ve heyet ağırladığı, ancak bu yıl fuarın yalnızca 450 katılımcıyı ağırlayabileceği belirtildi.

Sızdırılan belgeler ve gözlemler üzerinden yapılan haberde, fuara davet edilen yaklaşık 20 uluslararası heyetin bir kısmının fuara gelmediği ve katılımcıların çoğunluğunun İsrailli olduğu vurgulandı.

AMBARGOYA RAĞMEN ARTAN SAVUNMA İHRACATI

+972 Magazine’in haberine göre, çok sayıda ülke İsrail ile silah ticaretini durduracaklarını veya kısıtlayacaklarını açıklamasına rağmen, İsrail’in savunma ihracatı 2022’de 12,5 milyar dolardan 2024’te 14,7 milyar dolara yükseldi. 2025 verileri henüz yayımlanmamış olsa da ihracatın artmaya devam etmesi bekleniyor.

Haberde, İsrail Askeri ve Güvenlik İhracatları Veritabanı’na (DIMSE) dayanılarak, ihracatın yüzde 54’ünün Avrupa ülkelerine yapıldığı ve sadece geçen yıl Almanya’nın İsrail silah sistemleri için 7 milyar avro değerinde tedarik anlaşması imzaladığı kaydedildi.

SİLAH TİCARETİ “YERALTINA İNDİ” İDDİASI

Haberde, İsrail’in en büyük üç silah şirketinden ikisinin son dört yıldaki en büyük fuarlarda stant açmadığı ifade edildi. Metinde, şu ifadeler yer aldı:

"İsrail silah şirketlerinin teknolojilerini satmak için halka açık silah fuarlarına ihtiyaçları yok. Ana alıcıları da buralarda (bu fuarlarda) görünmekle ilgilenmiyor. İsrail ile silah ticareti ne durdu ne de azaldı sadece yeraltına indi."

Fuarların küçülmesi ve yabancı konuk sayısının azalmasına gerekçe olarak, büyük satıcı ve alıcıların doğrudan yan kuruluşlar ve ortaklıklar üzerinden işlem yapması gösterildi.

AVRUPA’DAKİ YAN KURULUŞ VE ORTAK GİRİŞİMLER

Haberde, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail silah sistemleri alımını resmi olarak durdurma veya kısıtlama kararı almasına rağmen, satın alımların yan kuruluşlar aracılığıyla sürdüğü ifade edildi. Örnekler şu şekilde verildi:

İspanya, 3 Haziran 2025’te İsrail şirketi Rafael’den Spike füzeleri satın almak için yaptığı 285 milyon avroluk anlaşmayı iptal etti. Ancak, haberde “İspanya’nın geçen hafta, bunun yerine Rafael’in yüzde 20 hissesine sahip olduğu, Alman ve İsrail şirketlerinin ortak girişimi EuroSpike’tan füzeler satın almayı planladığı belirtildi” ifadeleri yer aldı.

Hırvatistan ve Sırbistan da İsrail ile silah anlaşmalarını durduracaklarını açıklamasına rağmen Spike füzelerini satın almaya devam ediyor. Hırvatistan ayrıca Rafael tarafından üretilen Trophy savunma sistemlerini de almayı sürdürüyor.

Avrupa dışından bir örnek olarak Kolombiya’nın, İsrail firması Cellebrite’ten alınan teknolojiyi kullanmaya devam ettiği belirtildi.

Haberde ayrıca, büyük İsrail silah şirketlerinin fuarlarda stant açmamasına rağmen ihracatın azalmadığı, satışların daha çok özel girişimler ve yan kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirildiği vurgulandı. Bu durum, ambargoya rağmen ihracatın sürdüğünü ve Avrupa’da resmi kısıtlamalara rağmen satın alımların devam ettiğini gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN