İsrailli aşırı sağcı bakanlar Trump'ın Gazze planına karşı çıkıyor

İsrailli aşırı sağcı bakanlar Trump'ın Gazze planına karşı çıkıyor

İsrail’de aşırı sağcı iki bakan, ABD tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve Gazze’de uluslararası güç kurulmasını öngören taslağın, bağımsız Filistin Devleti’nin oluşumuna zemin hazırlayabileceği gerekçesiyle karşı çıktı. Smotrich ve Ben-Gvir, Başbakan Netanyahu’yu açık bir şekilde Filistin Devleti’ne karşı tavır almaya çağırdı.

İsrail’de hükümetin aşırı sağcı kanadını temsil eden Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu Gazze’ye ilişkin karar taslağına sert tepki gösterdi. Bakanlar, taslağın “bağımsız Filistin Devleti’nin kurulmasına kapı aralayabileceği” değerlendirmesinde bulunarak tasarıya açıkça karşı çıktıklarını duyurdu.

“NETANYAHU DÜNYAYA FİLİSTİN DEVLETİNİN ASLA KURULMAYACAĞINI İLAN ETMELİ”

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, X hesabından yaptığı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sessizliğini eleştirdi. Smotrich, Netanyahu’ya seslenerek, “Filistin Devletinin asla kurulmayacağını tüm dünyaya açıkça duyurmaya” çağırdı.

Smotrich, Batılı ülkelerin iki ay önce Filistin Devleti’ni tanımasının ardından Netanyahu’nun bu tanımaya net bir karşılık vermeyi vadettiğini belirterek; “O zamandan beri, belirtildiği gibi, sessizliği ve diplomatik bir rezaleti seçtiğiniz iki ay geçti.” ifadelerini kullandı.

“GAZZE’NİN TEK ÇÖZÜMÜ FİLİSTİNLİLERİN SÜRGÜN EDİLMESİ”

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de sosyal medya açıklamasında Filistinlilerin varlığını yok sayan ifadeler kullanarak, Gazze’de uygulanacak çözümün “nüfusun sürgünü” olduğunu savundu.

Ben-Gvir, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Başbakandan, İsrail'in hiçbir şekilde bir Filistin Devleti'nin kurulmasına izin vermeyeceğini açıkça belirtmesini talep ediyorum.”

TASARI İSRAİL’DE ENDİŞE YARATTI

İsrail basınındaki değerlendirmelere göre Tel Aviv yönetimi, ABD’nin BMGK’ya sunduğu taslağın bazı maddelerinin “Filistin Devleti’nin altyapısını oluşturan süreçleri başlatabileceği” gerekçesiyle rahatsızlık duyuyor. Tasarı, Gazze’de Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) oluşturulmasını ve Gazze’nin belirli süreyle uluslararası gözetim altına alınmasını öngörüyor.

BMGK’da oylanması beklenen tasarı, aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 maddelik Gazze barış planını destekleyen hükümler içeriyor. Taslak, Gazze’de konuşlanacak Uluslararası İstikrar Gücü’ne (ISF) geniş yetkiler tanıyor.

ISF PLANININ AYRINTILARI

Axios’un haberine göre Beyaz Saray, taslağı BMGK üyelerine ileterek Gazze’de en az iki yıllık bir uluslararası misyon kurulmasını önerdi. Tasarıya göre:

  • ISF’nin yetkileri 2027 yılı sonuna kadar ABD ve katılımcı ülkelere Gazze’yi yönetme ve güvenliği sağlama hakkı veriyor.
  • Bu yetki süresinin uzatılması mümkün olacak.
  • İlk oylamanın gelecek hafta yapılması planlanıyor.
  • Uluslararası güç kapsamında ilk askeri birliklerin ocak ayı içinde Gazze’ye sevk edilmesi hedefleniyor.

ISF’nin görev tanımı arasında şu unsurlar bulunuyor:

  • Gazze sınırlarının güvenliğinin sağlanması,
  • Sivillerin korunması,
  • İnsani koridorların güvenliği,
  • Yeni bir Filistin polis gücünün oluşturulması.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN