İsrailli emekli yarbay: Gazze'de yardım dağıtımı 'Açlık Oyunları' romanına benziyor

İsrailli emekli yarbay: Gazze'de yardım dağıtımı 'Açlık Oyunları' romanına benziyor

Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) eski çalışanı ve ABD ordusundan emekli Yarbay Anthony Aguilar, Gazze'deki yardım dağıtımlarını, distopik roman "Açlık Oyunları"na benzetti. Filistinlilerin yardım almak için tehlikeli bölgelerden geçmek zorunda kaldığını belirten Aguilar, "Filistinlilerin yardım dağıtımı yapılan alanlara nasıl ulaştığını en iyi anlatmanın yolu Açlık Oyunları'dır, en iyi olan hayatta kalıyor, en hızlı ve uzağa koşan yardımı alıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail-ABD güdümlü olarak nitelendirilen Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) eski çalışanı ve ABD ordusundan emekli Yarbay Anthony Aguilar, Gazze'deki yardım dağıtım süreçlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD'li Bağımsız Senatör Bernie Sanders'ın sosyal medya hesabından paylaştığı videoda konuşan Aguilar, bölgedeki durumu distopya romanı "Açlık Oyunları"na benzetti.

Aguilar, videoda, Filistinlilerin yardım dağıtım alanlarına ulaşmak için yaşadıkları zorlukları ve tehlikeleri şu sözlerle anlattı:

"Filistinlilerin yardım dağıtımı yapılan alanlara nasıl ulaştığını en iyi anlatmanın yolu Açlık Oyunları'dır, en iyi olan hayatta kalıyor, en hızlı ve uzağa koşan yardımı alıyor."

Yardım almak isteyen Filistinlilere ateş açıldığını, biber gazı ve göz yaşartıcı gaz kullanıldığını, hatta plastik mermi sıkıldığını belirten Aguilar, bu durumun bir ya da iki kez değil, "Her gün, her dağıtımda yaşandığını" söyledi. Aguilar, İsrailli askerlerin yardım almak isteyen Filistinlileri vurduğunda bunu "vuhuu" sözleriyle kutladığını anlattı ve bu anlara dair görüntüler paylaştığını ifade etti.

"KENDİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM, ÇOCUKLAR AÇLIKTAN ÖLÜYORDU"

Aguilar, anlattıklarının mübalağa veya Hamas propagandası olmadığına işaret ederek, yardım almak isteyenlerin karşılaştığı zorlukları detaylandırdı:

"Açlıktan bitkin düşen Filistinliler, 8 ila 12 kilometre boyunca çoğu zaman ayaklarında ayakkabı olmadan, aktif bir savaş alanından geçerek yardım alanlarına yürümek zorunda kalıyordu."

Gazze'de çocukların açlıkla mücadele ettiğine de değinen Aguilar, yaşadığı iki trajik olayı paylaştı:

"Bir defasında Filistinli bir adama, bir defasında da Filistinli bir kadına denk geldim. Kucaklarında ölmüş çocuklarını taşıyorlardı. Bu çocuklar vurulmamıştı, hastalıktan dolayı da ölmemişlerdi. Bu çocuklar açlıktan ölmüştü. Kendi gözlerimle gördüm."

Aguilar, Gazze'de "hedef gözetmeyen ateş açmalar, gücün uygunsuz kullanılması" gibi olaylara defalarca şahit olduğunu ve bu konuları üstlerine her defasında bir çözüm önerisiyle sunmasına rağmen, yetkililerin bu önerileri "görmezden geldiklerini" belirtti. Videoda ABD halkına da seslenen Aguilar, tüm bu yaşananların "sizin (ABD halkı) vergi paralarınızla" gerçekleştiğini vurguladı.

GAZZE'DEKİ İNSANİ KRİZİN BOYUTU

Gazze Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı, 91'i çocuk olmak üzere en az 160'a yükseldi. Yerel kaynaklar, İsrail'in 5 aydan uzun süredir sınır kapılarını kapalı tutarak, bebek maması, ilaç ve temel gıda maddelerinin girişini engellediğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), 29 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Gazze'deki her üç kişiden birinin günlerdir hiçbir şey yemediğini vurgulayarak, bölgede kıtlığın "en kötü senaryosunun" yaşandığını kaydetmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN