İzlanda'yı 17 bin deprem vurdu! Patlama yakın olabilir

İzlanda'yı 17 bin deprem vurdu! Patlama yakın olabilir

Geçen hafta İzlanda'da 17 bin deprem oldu. İzlanda'da yaşayan bir kişi, "Dünya'nın bir hafta boyunca günde 24 saat sallandığını hissetmek çok alışılmadık bir durum. Kendinizi çok küçük ve doğaya karşı güçsüz hissettiriyor" dedi. Uzmanlar ise olası bir patlamaya karşı uyarıyor.

EDA NARİN | KARAR

Dönemsel sarsıntılara alışmış bir volkanik ada olan İzlanda alışılmadık bir hafta yaşadı. İzlanda Meteoroloji Dairesine göre, geçtiğimiz hafta Reykjanes'in güneybatı bölgesini yaklaşık 17 bin deprem vurdu. Richter ölçeğine göre 5,6 büyüklüğündeki en büyük deprem 24 Şubat sabahı meydana geldi. Bu deprem yakınlardaki başkent Reykjavik ve çevresindeki belediyelerden hissedilen en güçlü olanıydı.

izz.jpg

CNN'in haberine göre, büyüklüğü 5.0'ın üzerinde olan iki büyük deprem de 27 Şubat ve 1 Mart'ta meydana geldi. İzlanda Yol ve Kıyı İdaresi, bölgedeki yollarda küçük çatlaklar ve merkez üssüne yakın dik yamaçlarda kaya düşmeleri rapor etmesine rağmen, depremler şimdiye kadar çok az hasara neden oldu.

"GÜNDE 24 SAAT SALLANDIĞINI HİSSETMEK ALIŞILMADIK"

Reykjavik sakini Auður Alfa Ólafsdóttir CNN'e verdiği demeçte, "Daha önce depremler yaşadım, ancak arka arkaya hiç bu kadar çok deprem yaşamadım. Dünya'nın bir hafta boyunca günde 24 saat sallandığını hissetmek çok alışılmadık bir durum. Kendinizi çok küçük ve doğaya karşı güçsüz hissettiriyor" dedi.

2-5.jpg

"ONUNLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDASIN"

Balıkçı kasabası Grindavík'te yerliler sarsıntıları en çok hissedenlerden oldu. Yerel Balıkçılık Koleji'nde öğretmenlik yapan ve Parlamento vekili olarak oturan Páll Valur Björnsson, "Daha önce böyle bir şey yaşamadım. Buna alıştık; bir yıl önce başladı. Ama şimdi çok daha fazla ve çok rahatsız edici. Korkmuyorum ama bu rahatsız edici. Dün gece titreme yüzünden iki kez uyandım. Uykuya daldığımda büyük bir tanesiyle uyandım. Zor ama onunla yaşamayı öğrenmek zorundasın" dedi.

İzlanda, Kuzey Amerika ve Avrasya'yı Orta Atlantik Sırtı çizgisi boyunca birbirinden uzaklaştıran, sürekli bölünen tektonik bir levha sınırı üzerinde oturuyor. Buradaki çoğu sismik aktivite yalnızca hassas bilimsel ekipman tarafından tespit edilebiliyor. Ara sıra meydana gelen güçlü sarsıntılar ise aktif bir sismik bölgede yaşamanın kaçınılmaz bir parçası olarak karşımızda duruyor.

"SÜRELERİ NEDENİYLE SIRADIŞI"

Ancak bu sefer, yerin altındaki gürültülerin sonu gelmeyecek gibi görünüyor. İzlanda Üniversitesi'nde volkanoloji profesörü olan Þorvaldur Þórðarson, son faaliyetlerle ilgili endişelerin anlaşılabilir olduğunu söyleyerek, "Elbette insanları endişelendiriyor. Bu bölge için bu aslında oldukça sıra dışı, depremlerin türü veya şiddeti nedeniyle değil, süreleri nedeniyle. Şu anda bir haftadan fazla süredir devam ediyor. Şu anda 'neden' ile savaşıyoruz. Bu neden oluyor?" dedi.

Yerel yetkililer, bölgede birden fazla volkan olduğu için bir patlamanın yakın olabileceği konusunda uyardı.

2-001.jpg

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nde doğal afetler uzmanı olan Elísabet Pálmadóttir, CNN'e yetkililerin GPS ve deprem monitörlerinden web kameralarına ve gaz dedektörlerine kadar bölgeye gözetim ekipmanı yerleştirdiğini söyledi. Pálmadóttir de bu kadar uzun bir süre boyunca bu kadar çok deprem yaşadığını hatırlamadığını söylüyor. Daha güçlü bir olayın endişe kaynağı olabileceği konusunda uyarıyor ve bölgede 6 büyüklüğünde bir deprem yaşanabileceği tahmininde bulunuyor.

"Geçen hafta faaliyet gördüğümüz bu özel bölgede, 6.0 büyüklüğünde bir deprem yaşayabilirdik. Ancak Kleifarvatn Gölü'nün doğusunda, bölgenin doğusunda 6.5 olabilir" diyor. İzlanda Üniversitesi Volkanoloji ve Doğal Tehlike Grubu'nun çarşamba günü potansiyel akış haritalarını yayınlayan en son modellemesine göre, volkanik bir patlama durumunda lav akışlarından dolayı hiçbir kasaba risk altında görünmüyor.

3.jpgNordic Volcanological Center'daki İzlanda Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan Reykjanes Penninsula'da lav akışı modellemesi

Volkanolog Ármann Höskuldsson, CNN'e verdiği demeçte, "Mevcut modele göre, hiçbir büyük şehir tehlikeye girmiyor" dedi ve İzlanda ile dünyanın geri kalanı arasındaki en doğrudan bağlantılardan biri olan Keflavík Uluslararası Havaalanı'nın da korunacağını ekledi. Ancak, havaalanını başkent Reykjavik'e bağlayan ana yol ve bazı elektrik hatlarının etkilenebileceğini de sözlerine ekledi. Pálmadóttir, bu tür modellerin volkanik bir patlamadan salınabilecek olası tehlikeli gazları hesaba katmadığını belirtiyor.

"BURADAKİ MAGMA BİRLEŞİMİ ÇOK FARKLI"

II.Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın en büyük hava trafiği kesintilerinden birine neden olan 2010'daki Eyjafjallajökull patlamasını hatırlatıyor. Ancak Pálmadóttir, mevcut durumda benzer bir kül bulutunun olası olmadığını söylüyor. Þórðarson, "Buradaki magma bileşimi çok farklı, patlayıcı faaliyetin yoğunluğu önemli ölçüde daha az olacaktır" diye ekliyor.

BÖLGEDEKİ TRAFİK YASAKLANDI

Çarşamba öğleden sonra başkentin sadece 20 mil güneyinde Keilir yanardağı yakınlarında meydana gelen bir sarsıntı, yetkililerin bölgedeki trafiği yasaklamasına neden oldu. İzlanda MET Ofisi web sayfasında, benzer faaliyetlerin daha önce patlamalardan önce gerçekleştiğini açıkladı.

4.jpg27 Şubat 2021'de çekilen fotoğraf, İzlanda'nın Reykjanes yarımadasındaki durumu araştıran Reykjavik'teki İzlanda Meteoroloji Ofisi'nde bir doğal afet uzmanını gösteriyor

12. YÜZYILDAN BERİ BÖLGEDE İLK OLACAK

İzlanda Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Departmanının Baş Müfettişi Víðir Reynisson, çarşamba günü bir basın toplantısında, önümüzdeki birkaç saat içinde bir patlamanın "olmayandan daha olası" olduğunu söyledi. 12. yüzyıldan beri bölgede ilk olacak. Şimdilik, bölge sakinlerinin bazıları heyecanlı, bazıları da endişeli bir şekilde patlama belirtileri bekliyor. Yerel bir haber hizmeti olan Víkurfréttir, Keilir'i gösteren bir video kamera kurdu ve patlama başlaması halinde canlı yayına başlayacak. Son 24 saatte, büyük depremler önceki günlere göre büyük ölçüde azaldı ancak mevcut durgunluk uzun sürmeyebilir. Pálmadóttir. "Kesinlikle bitmedi," diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN