‘’Kifayetsiz acemi’’ Ukrayna ve dünyanın ümidi oldu

‘’Kifayetsiz acemi’’ Ukrayna ve dünyanın ümidi oldu

Savaş öncesi tecrübesiz ve yetersiz olarak nitelendirilen Ukrayna Devlet Başkanı Wolodimir Zelenskiy savaş esnasında sergilediği cesur, güvenilir, şiddet ve nefretten uzak yapıcı açıklamalarıyla hem Ukrayna’nın umudu oldu hem dünyanın sempatisini kazandı.

KARAR HABER MERKEZİ

Tecrübesiz, kifayetsiz, yeteneksiz olarak tanınan Ukrayna Devlet Başkanı Wolodimir Zelenskiy savaşın başlamasıyla birlikte kendisini aşan güvenilir bir lidere dönüştü. İşgal başladığından beri her gün sosyal medya aracılığı ile halkını direnişe çağıran Zerenskiy verdiği basit ama anlamlı mesajlarla Ukraynalılara hem ümit hem de güven aşılıyor.

Ukrayna işgalini karmaşık stratejik ve siyasi söylemden uzaklaştırarak insani, hukuki zemine taşıyan açıklamaları Ukrayna’ya destek veren dünya kamuoyunda da beğeni ve ilgiyle takip ediliyor.

Güvenlik amacıyla girmek zorunda kaldıkları evlerinin bodrum katlarında, metro istasyonlarında saatlerce gerilimli ve kasvetli bir bekleyiş yaşayan Ukraynalılar, başkanlarının sosyal medya aracılığı ile yaptığı paylaşımların kendilerine iyi geldiğini söylüyor.

Başkanların saygıdeğer olarak nitelendiren vatandaşlar, Putin bütün tehdit, taciz ve saldırılarına rağmen onurlu bir direniş göstermesinin kendileri için büyük moral ve güven olduğunu dile getiriyor.

Spiegel online sitesi için Kiev’den yazan Ukraynalı gazeteci Katya Lutska’ya göre Wolodomir Zelenskiy halkın bam teline dokunmayı başardı. Ona destek veren Ukraynalıların oranı yüzde 90 gibi çok yüksek bir seviyede. Bu oran iki yıl önce kazandığı seçimlerde yüzde 70 civarındaydı.

Normal koşullarda kendisine karşı çok sert muhalefet yapan isimler de başkanının verdiği mücadeleyi artık destekliyor. Aşırı sağ grupların eski liderlerinden Igor Mosijtschuk Zelenskiy için “Karakterli olduğun gösterdi’’ diyor. Toplumun tüm kesimleri Ukrayna’nın zor günlerinde onu tek tutanak noktası olarak görülüyor.

Komedyen ve oyuncu olarak halkın büyük beğenisini toplayan Zelenskiy Başkanlığının ilk günlerinde beklenen başarıyı gösterememişti. Oligarglara karşı mücadelede başarısız olmuş, Donbas’da çatışmalar yine başlamış ve verdiği barış vaatleri boş çıkmıştı.

Savaş başlamadan önce de yaptığı açıklamalarla çaresiz bir lider görüntüsü veren Zelenskiy, hem diplomatik anlamda başarısız, hem de ülkeyi savaşa hazırlama konusunda yetersiz olarak görülüyordu. Ülkede 18-60 yaş arası insanları seferberliği çağırma işlemini çok geç başlaması da başkanın eleştirildiği konulardan biriydi.

Ancak savaşın başlamasıyla Ukrayna ve dünya bambaşka bir Zelenskiy’le karşılaştı. Hiç umulmadık bir biçimde cesur ve kararlı bir şekilde Putin propagandalarına karşı çıkıyor. Gün geçtikçe daha da agresifleşen Ruslara karşı korkusuzca direniyor. Rus medyasının Zelenskiy Ukrayna’yı terk etti desenformasyanlarına karşı çektiği selfi videoda Başkanlık binası önünde başbakan ve bakanlarla birlikte halka mesaj vererek, Rus propagandasına ilk ağır darbeyi vurdu.

Bu videoda söylediği ‘’Başkan burda. Hepimiz buradayız. Askerlerimiz burda. Bağımsızlığımızı savunuyoruz”” sözleri Ukrayna direnişini tetiklediği gibi milyonlarca inan tarafından dünya genelinde de izlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN