Lavrov'dan 'taviz' sinyali: Ukrayna ile barış için hazırız

Lavrov'dan 'taviz' sinyali: Ukrayna ile barış için hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile uygun olmayan barış anlaşması imzalamayacaklarını belirterek, "Ancak meşru çıkarlarımız çiğnenmeyecek şekilde taviz vermeye hazırız" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması milletvekillerine hitap ederek ABD ile ilişkiler, Ukrayna krizi, stratejik silahlar ve Arktik bölgesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, Washington yönetimiyle stratejik konularda diyaloğa hazır olduklarını belirterek, “Diyalog zamanı geldi” mesajı verdi.

“ABD İLE SOMUT SONUÇ HENÜZ YOK”

Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusuna değinen Lavrov, şu ana kadar Ukrayna meselesi ve ikili ilişkiler çerçevesinde çeşitli formatlarda diyaloğun yeniden başlatıldığını ancak somut bir sonuç elde edilemediğini söyledi.

Lavrov, ABD ile yürütülecek diyaloğun ekonomi alanındaki projeler dahil olmak üzere önemli gelişmelere zemin hazırlamasını umut ettiklerini ifade etti.

“ABD’NİN YENİ STRATEJİSİNDE RUSYA DÜŞMAN DEĞİL”

ABD’nin ulusal güvenlik stratejisini yenilediğini hatırlatan Lavrov, yeni belgede Rusya’nın düşman değil, potansiyel ortak olarak gösterildiğine dikkat çekti. Lavrov, bu durumu “kendi başına iyi bir şey” olarak değerlendirdi.

ABD’nin kendisinden uzak bölgelerde varlık göstermeye çalıştığını belirten Lavrov, Amerikan tarafıyla temaslarda karşılıklı saygı çerçevesinde çalışmanın önemini vurguladıklarını ve ABD’nin güvenliğini etkilemeyen uzak bölgelere müdahale edilmemesi gerektiğini savunduklarını söyledi.

YENİ START VE STRATEJİK İSTİKRAR MESAJI

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Yeni START Antlaşması’nın süresinin dolmasının ardından anlaşmaya bir yıl daha uyulmasını teklif ettiğini ancak ABD’nin bu teklife resmen yanıt vermediğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle stratejik konulara ilişkin diyaloğun henüz başlamadığını ifade eden Lavrov, Rusya’nın buna hazır olduğunu dile getirdi.

“Amerikalılar hâlâ düşünüyor, ancak biz her zaman böyle bir diyaloğa açığız” diyen Lavrov, ABD’nin stratejik istikrar alanında iş birliğini sürdürme kararlılığını teyit etmesi halinde yeni bir anlaşma üzerinde aktif şekilde çalışabileceklerini söyledi.

“ALASKA ZİRVESİ UZLAŞILARI MASADA”

Lavrov, Rusya ile ABD arasında geçen yıl Alaska’nın Anchorage kentinde düzenlenen zirvede Ukrayna krizinin uzun vadeli çözümüne ilişkin bazı uzlaşılar sağlandığını, ancak bu mutabakatların hayata geçirilmediğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bu uzlaşıları bozmak istediğini ileri süren Lavrov, Rusya’nın meşru çıkarlarının gözetildiği bir barış anlaşmasına hazır olduklarını vurguladı.

“Uygun olmayan bir barış anlaşmasını imzalamayacağız. Ancak meşru çıkarlarımız çiğnenmeyecek şekilde taviz vermeye hazırız” diyen Lavrov, barış sonrası Rusya’nın güvenliğine, vatandaşlarına ve kültürüne yönelik herhangi bir tehdit kalmaması gerektiğini ifade etti.

AVRUPA VE NATO’YA ELEŞTİRİ

Avrupa’nın kendisini tamamen itibarsızlaştırdığını savunan Lavrov, buna rağmen Avrupa ülkeleriyle diyaloğu Rusya’nın çıkarları doğrultusunda yeniden kurmaya açık olduklarını söyledi.

NATO’nun Avrasya kıtasındaki varlığını güçlendirme girişimlerinin ise endişe verici olduğunu belirtti.

"GRÖNLAND İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIRIZ”

ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği Grönland meselesine de değinen Lavrov, konunun Rusya’yı doğrudan ilgilendirmediğini ifade etti.

Lavrov, “ABD, Danimarka ve Grönland bu meseleyi ada sakinlerinin görüşlerini dikkate alarak kendi aralarında çözmeli” dedi. Danimarka’nın Grönland halkına yıllarca kötü davrandığını ve ikinci sınıf muamelesi yaptığını öne sürdü.

Arktik bölgesinin barış ve iş birliği alanı olarak kalması gerektiğini vurgulayan Lavrov, Grönland’ın askerileştirilmesi halinde buna karşı gerekli önlemleri alacaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN