Macron’dan Grönland uyarısı: Egemenlik ihlali “emsalsiz zincirleme sonuçlar” doğurur

Macron’dan Grönland uyarısı: Egemenlik ihlali “emsalsiz zincirleme sonuçlar” doğurur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Grönland’ın egemenliğinin ihlal edilmesi halinde bunun Avrupa ve uluslararası sistem açısından “eşi benzeri görülmemiş zincirleme sonuçlar” yaratacağını belirterek Danimarka ile dayanışma mesajı verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Grönland’a yönelik tartışmaların arttığı bir dönemde, bölgenin egemenliğine yönelik herhangi bir ihlalin ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Macron, Paris’te düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda yaptığı değerlendirmede, Fransa’nın Grönland’daki gelişmeleri yakından izlediğini ve Danimarka’nın egemenliğiyle tam dayanışma içinde hareket edeceğini vurguladı.

Hükümet Sözcüsü Maud Bregeon’un toplantı sonrası yaptığı açıklamaya göre Macron, Bakanlar Kurulu’nda Grönland konusunu özel olarak ele aldı. Macron, “Grönland hakkındaki açıklamaları hafife almıyoruz: eğer Avrupalı ve müttefik bir ülkenin egemenliği ihlal edilirse, eşi benzeri görülmemiş zincirleme sonuçlar olur.” ifadelerini kullandı.

FRANSA’DAN DANİMARKA’YA AÇIK DESTEK

Macron’un açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’a ilişkin son dönemde yeniden gündeme gelen söylemleri sonrasında geldi. Fransa yönetimi, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland’ın statüsüne yönelik tartışmalar karşısında, Avrupa dayanışmasının altını çiziyor.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Trump’ın Grönland’a yönelik açıklamalarına değinerek, “Donald Trump’ın niyeti ciddi ve artık çok ciddiye alınmalı.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ise sabah saatlerinde katıldığı RTL radyosunda, Fransa’nın Grönland’ın başkenti Nuuk’ta 6 Şubat’ta konsolosluk açacağını duyurdu. Bu adımın, Fransa’nın bölgedeki diplomatik varlığını güçlendirme amacı taşıdığı ifade edildi.

TRUMP’IN GRÖNLAND AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland’a ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda, “Grönland’ı almazsak, Rusya veya Çin alacak. Ben başkan olduğum sürece bu olmayacak. Askeri varlık yeterli değil. Mülkiyete sahip olmanız gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Trump, Çin ve Rusya’ya ait denizaltı ve savaş gemilerinin Grönland çevresinde faaliyet gösterdiğini öne sürerek buna izin vermeyeceklerini ve “bir şekilde Grönland’ı alacaklarını” söylemişti. Grönland’ı almak istemelerinin NATO’nun birliğini zedeleyip zedelemeyeceği sorusuna ise “Bizim onlara ihtiyacımızdan çok onların bize ihtiyacı var.” yanıtını vermişti.

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland ise daha önce ABD’den gelen ve egemenliğin devrini de içeren bu tür yaklaşımları net biçimde reddetmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN