Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından İsrail-Filistin meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Macron, yaklaşan 22 Eylül’de New York’ta düzenlenecek İki Devletli Çözüm Konferansı’na eşbaşkanlık edeceklerini duyurdu.
Macron, ABD’nin Filistinli yetkililere vize vermeme kararını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, bu kararın geri alınması ve Filistinlilerin uluslararası platformlarda temsilinin sağlanması çağrısında bulundu.
"GAZZE’YE GENİŞ ÇAPLI İNSANİ YARDIM ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR"
Fransa lideri, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm vizyonunu yineleyerek, “Hedefimiz açık: Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin meşru haklarını korumanın yolu, iki devletli çözüme dayalı kapsamlı uluslararası desteği güçlendirmektir. Bunun için kalıcı bir ateşkesin sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’ye geniş çaplı insani yardım ulaştırılması ve bölgede istikrar sağlayacak bir misyonun konuşlandırılması gerekiyor” dedi.
Macron ayrıca, Hamas’ın silahsızlandırılması, Gazze yönetiminin Filistin Yönetimi’ne devredilmesi ve bölgenin tamamen yeniden inşa edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. İsrail’in Gazze’deki işgal planlarına da değinen Macron, “Veliaht Prens ile başlattığımız girişim, birçok ülkenin desteğini aldı. Hiçbir saldırı, ilhak girişimi veya zorla yerinden edilme çabası bu süreci sekteye uğratamayacak” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı, uluslararası toplumu New York’ta buluşmaya davet ederek, “Gelin İki Devletli Çözüm Konferansı’nı bölge için barış ve güvenin dönüm noktası hâline getirelim” çağrısında bulundu.
