Maskeler geri dönüyor! Jet hızıyla bulaşıyor herkes tedbirini alsın: Dünyanın yeni belası Eris

Maskeler geri dönüyor! Jet hızıyla bulaşıyor herkes tedbirini alsın: Dünyanın yeni belası Eris

Dünya Sağlık Örgütü tarafından korkutucu gelişmeler aktarılıyor. Tüm dünyayı etkisi altına kalan koronavirüs pandemisinin üzerinden geçen yılların ardından yeniden etkisini göstermeye başladı. Vaka sayılarındaki yükseliş tüm dünyayı tedirgin ederken, maskeler yeniden piyasaya sürüldü. Yeni bir pandemi dönemi mi başlıyor? İşte tüm detaylar...

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi 2020 yılı itibariyle ülkemizde görülmüştü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa ve Asya'da paylaşılan verilere göre yeniden hastanelerin doluluk oranında artış görülüyor. Covid enfeksiyonlarının yeni varyantlarının çıkmasıyla birlikte insanlar şikayetler üzerine hastaneye gidiyor.

OMİCRONDAN BİLE DAHA TEHLİKELİ

Kasım 2021 tarihinde gündeme düşen Omicron varyantının EG.5 "Eris" alt varyantı olduğu yetkililer tarafından belirtiliyor. Yeni varyant kapsamında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Eris varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı ve şiddetli olabileceği öngörülürken yakından araştırılması gerektiğini duyurdu.

Varyantın yayılmaması konusunda diğer ülkelere önlemlerini alması konusunda uyarılar yaptı. Son dönemlerde ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından paylaşılan verilere göre Covid sebebiyle hasta şikayetleri yüzde 40 artış gösterdi. 2022 yılında başlayan Omicron salgınında paylaşılan verilerin yüzde 90 altında olduğu belirtildi.

5e394889c03c0e1e089e1f89.webp

51 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

DSÖ tarafınca tespit edilen Eris varyantının Omicron varyantı ile neredeyse aynı semptomlara sahip olduğu belirtiliyor. Eris varyantı 51 ülkede tespit edilirken, bu ülkelerin Covid testinde aktif olduğundan kaynaklandığı tahmin ediliyor. DSÖ danışmanı Maria Van Kerkhove tarafından gelen açıklamalar göre; Çin, Kore, Japonya ve Kanada'da saptanan alt varyantlarda rakamlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer varyantlara göre daha yaygın olabileceği belirtilen alt varyantın uyarılarda bulunmaya devam etti. Açıklamaların devamında Korkhove, "Bence varyantların bir ülkeden ya da başka bir ülkeden ortaya çıkabileceği düşüncesi yanlış ve tehlikeli çünkü sorunun başka bir yerde olduğunu düşünüyorsunuz." sözlerine yer verdi.

nintchdbpict000557972947-1.webp

BULAŞMA ORANI ÇOK YÜKSEK

Kerkhove tarafından gelen açıklamalar ile birlikte virüsün dolaşımda olduğu ve bu sebepten dolayı sürekli evrim geçirdiği belirtiliyor. Dünya gündemine oturan yeni varyant EG5'in, test yaptıranların yüzde 17,4'ünü oluşturduğunu da ifadelerinde yer verdi. Bulaşma oranı oldukça yüksek olan yeni varyantın kategorize edildiği belirtilirken, mevsimsel olmadığının da altı çizildi.

Paylaşılan yeni varyant bilgileri ise dünya üzerinde endişeye neden olurken maskelerin geri döndüğü iddia ediliyor. Yükselen vakalar ile birlikte tedbirlerin alınması için maske satışlarında da artış bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN