Meksika’da gazeteciler ayakta: Cinayetlerin en büyük sebebi cumhurbaşkanı

Meksika’da gazeteciler ayakta: Cinayetlerin en büyük sebebi cumhurbaşkanı

Dünyada en çok gazetecinin öldürüldüğü ülkelerin başını çeken Meksika’da gazeteciler ülke liderine açık mektup yazdı. Açık mektup, Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u konuşmalarını dizginlemeye ve basına karşı artan şiddetin "daha da kanlı dönemini" başlatmamaya çağırıyor.

Meksika'nın en tanınmış haber spikerlerinden birine yönelik açık bir suikast girişiminin ülkeyi şok etmesinin ardından, El Universal, Excélsior, Milenio ve Reforma gibi büyük medya kuruluşlarından kişilerin de yer aldığı çok sayıda üst düzey gazeteci, açık bir mektupta Meksika'nın medyaya saldıran başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'a tepki gösterdi.

‘ŞİDDET BAŞKANLIK SARAYINDA KULUÇKALANIYOR’

Geçen Perşembe günü Mexico City'de haber spikeri Ciro Gomez Leyva'ya yönelik silahlı saldırıya yanıt olarak kaleme alınan bildiride, "Gazetecilere yönelik taşkın nefretin neredeyse tamamı başkanlık sarayında kuluçkalanıyor, doğuyor ve yayılıyor" denildi.

Mektupta, "Bu olaya duyduğumuz öfke, Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'un eleştirel gazetecilere yönelik tacizine son vermesini talep etmemize yol açıyor. Fikir tartışmasının yerini alan iftira, cumhurbaşkanı tarafından damgalanan gazetecilere yönelik fiziki şiddete davettir" diye kaydedildi.

Devamında ise, “Başkan Lopez Obrador, eleştirel gazetecilere karşı öfkeli içgüdülerini kontrol etmezse, ülke, diğer Latin Amerika ülkelerinin daha önce yaşadıklarından çok daha kanlı bir aşamaya girecek” şeklinde eklendi.

‘PARALI ASKERLER’

Basına karşı yaptığı konuşmalarla bilinen Lopez Obrador, 2018'in sonlarında Meksika’da iktidara geldiğinde, ülke zaten gazeteciler için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biriydi. Gazetecilerin bir kısmı, bu tür sözlü saldırıların, Lopez Obrador’un altı yıllık görev süresinin ilk yarısında 42 gazetecinin öldürülmesine yol açan şartlara katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Bu yıl aralarında ünlü foto muhabiri Margarito Martinez Esquivel'in de bulunduğu en az 16 Meksikalı gazeteci öldürüldü. Martinez'in öldürülmesinden bir ay sonra Lopez Obrador, gazetecileri "paralı askerler" olarak adlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN