Moğolistan-Güney Kore liderleri buluştu: Ticaret ve kritik minerallerde iş birliği kararı

Moğolistan-Güney Kore liderleri buluştu: Ticaret ve kritik minerallerde iş birliği kararı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae Myung ile Moğolistan Cumhurbaşkanı Uhnaagiyn Hürelsüh, başkent Ulanbatur’da bir araya geldi. İki lider ticaret, kritik mineraller ve ileri teknoloji alanlarında iş birliğini derinleştirme kararı aldı. Görüşmede, ikili ticaret hacminin 2030’a kadar bir milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması için prensipte mutabakata varıldı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un Moğolistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamındaki temaslarda, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin çerçevesi genişletildi. Moğolistan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre taraflar, ortak bir bildiri imzaladı ve sürücü belgelerinin karşılıklı tanınmasından sağlığa, eğitimden dijital teknolojiye, enerjiden tarıma kadar 21 farklı anlaşmayı hayata geçirdi.

İki lider yeşil büyüme, dijital dönüşüm ve yapay zeka alanlarında ortak adımlar atma konusunda da mutabık kaldı. Yonhap Haber Ajansı’nın aktardığına göre, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir “altın çağın” başlangıcı olduğunu vurgulayan Lee; ticaret, tedarik zincirleri ve kritik minerallerde iş birliğini genişleteceklerini söyledi.

HEDEF 2030'A KADAR 1 MİLYAR DOLAR

Güney Koreli lider, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın hedefinin yıllık ikili ticareti 2030 yılına kadar 1 milyar dolara yükseltmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Lee ayrıca, mevkidaşı Hürelsüh ile Kore Yarımadası’ndaki barış ve istikrar konusunu da ele aldıklarını belirtti. Moğolistan Cumhurbaşkanı’nın Güney Kore’nin pozisyonuna destek verdiğini ifade eden Lee, “Hürelsüh, barış ve istikrara yönelik tutumumuzu desteklediğini iletti” ifadesini kullandı.

SAĞLIKTA STRATEJİK ADIMLAR

Görüşmede sağlık alanında da önemli kararlar alındı. İki ülke, Moğolistan’ın ikinci Ulusal Kanser Merkezi için ortak bir fizibilite çalışması hazırlanması üzerinde anlaştı. Ayrıca Moğol sağlık çalışanları için Güney Kore’de eğitim fırsatlarının artırılması ve Güney Kore ilaçlarının Moğolistan’a ithalatının genişletilmesi için keşif çalışmaları yapılması kararlaştırıldı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae Myung’un Cumartesi günü Moğolistan’ın geleneksel Naadam Festivali’ne katılması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN