Netanyahu ile görüşen Trump'tan İran'a yeni operasyona yeşil ışık: Onlara cehennemi yaşatırız

Netanyahu ile görüşen Trump'tan İran'a yeni operasyona yeşil ışık: Onlara cehennemi yaşatırız

Florida’daki Trump-Netanyahu zirvesinde Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması masaya yatırılırken Trump, İran’ın nükleer ve füze faaliyetlerini sürdürmesi halinde "Onlara yeniden cehennemi yaşatırız" tehdidinde bulunurak Tahran’a yeni bir operasyon ihtimaline yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde ağırladı. Bir yıl içinde 5 kez ağırladığı Netanyahu ile görüşmesi öncesi, Gazze’deki ateşkesin ikinci aşaması ve İran’a yönelik sert mesajların damga vurduğu zirvede Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerine dair de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Florida’da kritik bir zirve gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’de Ekim ayında yürürlüğe giren ateşkesin "ikinci fazına" geçiş süreci, Hamas’ın silahsızlandırılması ve İran’ın nükleer faaliyetleri masaya yatırıldı. Basına kapalı görüşme öncesinde kameralar karşısına geçen Trump, Türkiye ve İsrail iç siyasetine dair önemli mesajlar verdi.

TRUMP'TAN ERDOĞAN MESAJI: "BENİM İÇİN MÜKEMMEL BİRİ"

Görüşme öncesi kapıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan ilişkisine değindi. Erdoğan ile "harika bir ilişkisi" olduğunu vurgulayan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile harika bir ilişkim var. Bunu da (Netanyahu ile) konuşacağız. Türkiye harikaydı. Benim açımdan kendisi (Erdoğan) mükemmel biri."

Trump bu sözlerinin ardından yanındaki Netanyahu'ya dönerek, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilime atıfta bulunurcasına, "Senin için nasıldır bilemem ama benim için çok iyiydi" şeklinde espri yaptı.

NETANYAHU İÇİN "AF" SİNYALİ: "O BİR KAHRAMAN"

Basın toplantısında bir gazetecinin, İsrail Cumhurbaşkanı'nın Netanyahu için bir af yetkisi kullanıp kullanmayacağına dair sorusuna Trump net bir yanıt verdi. Netanyahu'yu "savaş dönemi başbakanı" olarak nitelendiren Trump, İsrail Başbakanı'na açık destek verdi:

"Bence (af) verecektir. Nasıl vermesin? O, bir savaş dönemi başbakanı ve bir kahraman. Affedilmemesi çok zor bir durum olurdu. (İsrail) Cumhurbaşkanı ile konuştum ve bana 'yolda olduğunu' söyledi."

GAZZE PLANINDA İKİNCİ AŞAMA VE "SİLAHSIZLANMA" ŞARTI

Zirvenin ana gündem maddesi olan Gazze planında ise Trump, sürecin "olabildiğince hızlı" ilerlemesini istediklerini belirtti. Ancak ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve yeniden inşa sürecinin başlaması için Hamas'ın tamamen silahsızlandırılmasının şart olduğunu vurguladı.

Masadaki plana göre; Gazze'nin yönetiminin teknokratlardan oluşan bir "Barış Kurulu"na devredilmesi ve güvenliğin uluslararası bir güç (ISF) tarafından sağlanması hedefleniyor. Ancak Hamas'ın silah bırakmayı reddetmesi ve İsrail'in Gazze'deki askeri varlığını sürdürme ısrarı, sürecin önündeki en büyük engeller olarak görülüyor.

İRAN'A SERT TEHDİT: "CEHENNEMİ YAŞATIRIZ"

Görüşmede İran'ın nükleer ve füze programını yeniden canlandırma girişimleri de ele alındı. Trump, Tahran yönetimine karşı sert bir uyarıda bulunarak, "İran'ın yeniden yapılanmaya çalıştığını duyuyorum. Eğer füzelerle devam ederlerse ve nükleer programı yeniden inşa etmeye kalkışırlarsa, onları tekrar vurmak zorunda kalacağız. Onlara cehennemi yaşatırız" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN