Netanyahu’yu ABD’ye taşıyan uçak UCM’ye taraf üç ülkenin hava sahasını kullandı

Netanyahu’yu ABD’ye taşıyan uçak UCM’ye taraf üç ülkenin hava sahasını kullandı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Florida’ya götüren “Wings of Zion” uçağı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama kararına rağmen Roma Statüsü’ne taraf Yunanistan, İtalya ve Fransa’nın hava sahasından geçti. Ziyaretin ana gündeminin Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması ve İran olması bekleniyor.

Flight Radar verilerine göre, sabah saatlerinde İsrail’den kalkan ve Atlas Okyanusu’na yönelen “Wings of Zion” uçağı, Netanyahu’nun daha önceki ABD ziyaretlerinden farklı bir rota izledi. Uçağın, Roma Statüsü’ne taraf olan Yunanistan, İtalya ve Fransa hava sahalarını kullanarak okyanusa ulaştığı görüldü.

Netanyahu’nun, geçmişte UCM’nin tutuklama kararları nedeniyle bazı ülkelerin hava sahasına girmekten kaçındığı biliniyor. Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’a giderken Yunanistan ve İtalya hava sahasını kullanan Netanyahu, o ziyaretinde Fransa hava sahasına girmemişti.

UCM’NİN TUTUKLAMA KARARI

UCM, 21 Kasım’da Gazze Şeridi’nde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar gerekçesiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Buna karşın Netanyahu’nun ABD ziyaretini sürdürmesi ve uçuş rotası, uluslararası hukuk tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

İsrail basınına göre Netanyahu’nun Florida’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüşmesi, ayrıca ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile temaslarda bulunması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile Netanyahu arasında Mar-a-Lago’da yapılması planlanan görüşmenin ise Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçiş ve İran dosyası başlıklarına odaklanacağı belirtiliyor. Görüşmenin İsrail saatiyle 22.30’da (TSİ 23.30) gerçekleşmesi öngörülüyor.

GAZZE ANLAŞMASI VE ESİRLER DOSYASI

İsrail ordu radyosunun aktardığına göre, Gazze’de cesedi kalan son İsrailli esir Ran Gvili’nin ailesi de, esirin iadesi sağlanmadan ateşkesin ikinci aşamasına geçilmemesi için ABD Başkanı Trump ile görüşmeyi planlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN