New York’taki Paskalya töreninde sessiz Filistin protestosu

New York’taki Paskalya töreninde sessiz Filistin protestosu

Manhattan’da düzenlenen geleneksel Paskalya geçidinde, ABD'nin Filistin politikaları sessiz bir eylemle protesto edildi. Göstericiler, İsrail’in Hristiyan Filistinlilere yönelik uygulamalarına tepki gösterdi.

ABD’nin New York kentinde, Hristiyan dünyasının en kutsal bayramlarından biri olan Paskalya vesilesiyle düzenlenen geleneksel geçit töreni bu yıl siyasi bir mesajla dikkat çekti. Manhattan’daki ünlü 5. Cadde boyunca gerçekleştirilen kutlamalarda, bir grup aktivist ABD'nin Filistin politikasını protesto etti.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği "International Church" (Uluslararası Kilise) çevresinde toplanan göstericiler, “Özgür Filistin”, “Ölümleri Durdur” yazılı dövizler taşırken, bazıları da “Paskalya Yası, Kutsal Topraklar Ölüyor” ifadelerinin yer aldığı pankartlarla İsrail’in uygulamalarına tepki gösterdi. Eylemciler herhangi bir slogan atmazken, sessiz duruşlarıyla Filistinli Hristiyanların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti.

Göstericiler, özellikle İsrail’in bu yıl da Batı Şeria’daki Hristiyanların Doğu Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi’ne erişimine izin vermemesine tepkilerini dile getirdi. İsrail güvenlik güçleri, Paskalya ayini için Eski Şehir’e yönelen Hristiyanlara kimlik kontrolü yaparak kiliseye geçişleri engellemişti.

İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların ardından kutsal topraklardaki Hristiyan nüfus üzerindeki baskı artmış, Doğu Kudüs’teki dini törenlere katılım son iki yıldır ciddi ölçüde kısıtlanmıştı. Bu durum, hem uluslararası kamuoyunda hem de din özgürlüğü savunucularının nezdinde eleştirilere yol açıyor.

Paskalya geçidindeki sessiz protesto ise, hem barış çağrısı hem de inanç özgürlüğü talebi olarak sembolik bir yankı uyandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN