Orta Doğu’daki ateş hattı Erbil'in ışıklarını söndürdü

Orta Doğu’daki ateş hattı Erbil'in ışıklarını söndürdü

ABD-İsrail ile İran arasında tırmanan askeri çatışma, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) modernleşme sembolü olan kesintisiz elektrik projesini vurdu. Stratejik gaz sahalarında üretimin durmasıyla Erbil, Süleymaniye ve Duhok yeniden karanlığa bürünürken, jeneratör sesleri ve hava kirliliği sokaklara geri döndü.

Bölgesel çatışmaların faturası bu kez sivil altyapıya ve enerji güvenliğine kesildi. IKBY’nin Ağustos 2025’te büyük bir başarıyla hayata geçirdiği ve bölge halkına ilk kez 24 saat kesintisiz enerji vaat eden "Ronaki Projesi", jeopolitik gerilimin kurbanı oldu. Bir ay öncesine kadar ışıl ışıl olan Erbil sokakları, yerini dönüşümlü elektrik kesintilerine ve sessiz bir karanlığa bıraktı.

KORMOR GAZ SAHASI’NDA ÜRETİM DURDU

Krizin fitili, 28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarını başlatmasıyla ateşlendi. Bölgenin en kritik enerji damarı olan Kormor Gaz Sahası'nın işletmecisi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Dana Gas, artan güvenlik risklerini gerekçe göstererek üretimi tamamen durdurduğunu açıkladı.

Gaz akışının kesilmesi, termik santrallerin devre dışı kalmasına ve modern şebeke sisteminin çökmesine yol açtı. Projenin 2026 hedefi olan tüm bölgeye yayılma planları ise belirsiz bir süreyle rafa kaldırıldı.

JENERATÖRLERİN DÖNÜŞÜ: GÜRÜLTÜ VE KİRLİLİK YENİDEN SOKAKLARDA

Yaklaşık 8 aydır temiz hava soluyan ve sessiz sokakların tadını çıkaran Erbil halkı, eski ve zorlu günlere hızlı bir dönüş yaptı. Ronaki Projesi kapsamında devre dışı bırakılan 400 özel jeneratör, elektrik açığını kapatmak adına yeniden çalıştırıldı.

Jeneratörlerin yeniden devreye girmesiyle kentte yakıt kokusu ve ağır duman tabakası tekrar hakim oldu.

Proje sürecinde bazı büyük ölçekli jeneratörlerin sökülmüş olması, mevcut sistemin talebi karşılamasını imkansız kılıyor.

Tasarruf tedbirleri kapsamında parklar, bina ışıklandırmaları ve sokak lambaları kapatıldı; trafik akışı ise trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle polis kontrolünde sağlanmaya çalışılıyor.

EKONOMİ VE ÜRETİM ÇIKMAZDA

Kesintiler sadece sosyal yaşamı değil, bölgenin ekonomik çarklarını da vurdu. Elektrikle çalışan atölye ve imalathanelerde üretim durma noktasına gelirken, esnaf siparişlerini yetiştirememenin baskısını yaşıyor. Mahalle jeneratörlerinden alınan elektriğin yüksek maliyeti, üretim giderlerini ikiye katlayarak ekonomik krizi derinleştiriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN