Özbekistan'da başörtüsü yasağı

Özbekistan'da başörtüsü yasağı

Özbekistan'da tüm dini ritüelleri yasaklayan Kerimov'un ölümünün ardından, yerine gelen Mirzoyoyev'in yaptığı açılımlar halkı umutlandırmıştı. Dün getirilen "başörtüsü yasağı" ise yerini büyük bir hayal kırıklığına bıraktı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, çeyrek asırdan uzun bir süre Özbekistan’ı demir yumrukla yöneten İslam Kerimov’un 2016'da hayatını kaybetmesi ülke için bir dönüm noktası olmuştu. Aralık 2016’da gerçekleştirilen seçimleri kazanan Şevket Mirziyoyev, Özbekistan Cumhuriyeti’nin ikinci devlet başkanı olmuştu. Yaklaşık 3 senelik iktidarı döneminde iç politikada radikal bir değişim başlatan Mirziyoyev'in, Özbekistan'da dini özgürlüklerin gelişmesi için çaba sarfetmesi, ülkede yaşayanları umutlandırmıştı.

Mirziyoyev'in, insan haklarının iyileştirilmesi, dini özgürlüklerin güvence altına alınması gibi konularda önemli adımlar atmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde alınan skandal bir kararla ülkede başörtüsü ile sokakta dolaşmak yasaklandı.

19-10/13/c-1570958243.jpg

"DERİN DEVLETE BOYUN EĞDİ"

Söz konusu yasağı Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) Başkanı Burhan Kavuncu Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Kavuncu yaptığı paylaşımda, "Özbekistan’da Kerimov dönemine geri dönüş: Sokakta başörtülü yürümek yasaklandı. 'Vicdan hürriyeti ve Dini Teşkilatlar hakkında Kanun’un 14.maddesi' afişlerle ilan edildi. Başkan Şevket Mirziyayev’in derin devlete boyun eğdiği söyleniyor" dedi.

Resim

"BİZ ARAP VE TÜRK DEĞİLİZ" PROPOGANDASI

Söz konusu 14. Madde, "Özbekistan vatandaşlarının halka açık yerlerde ibadet kıyafetleri ile dolaşmasına izin verilmez” yasağını içeriyor.

Ülkede bir süredir, resmi yetkililerin açıklamalarında ve devlete ait televizyon kanallarında "Biz Arap ve Türk değiliz, bizim milli giysilerimiz var" propogandasının yapılması dikkat çekmişti.

İLK KEZ KURAN-I KERİM BASILMIŞTI

Önceki dönemde yasaklanan kamusal alanda iftar, ibadet ve yüksek sesli ezan gibi uygulamalar Mirzoyoyev döneminde serbest bırakılmıştı. 1991 yılından beri ilk kez ülkede Kuran-ı Kerim basılmış ve ayrıca ibadet için ülke genelinde birçok mescit yapılması kararı alınması vatandaşları umutlandırmıştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN