Putin Çin'e gidiyor

Putin Çin'e gidiyor

Dünya kamuoyu, ABD Başkanı Trump’ın Pekin’de gerçekleştirdiği kritik temaslara kilitlenmişken, Kremlin’den uluslararası dengeleri hareketlendirecek bir hamle geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in "çok yakında" Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geniş bir iş heyetiyle birlikte başlattığı üç günlük Çin ziyareti devam ederken, Moskova’dan gelen "ziyaret" haberi, Pekin’in yeni dönemdeki stratejik konumunu bir kez daha tescilledi.

TRUMP’IN MASASINDA TİCARET SAVAŞLARI VE İRAN VAR

ABD Başkanı Donald Trump, 9 yıllık aranın ardından gerçekleştirdiği bu tarihi ziyarette Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılandı. Diplomatik kaynaklar, Trump ile Xi Jinping arasındaki görüşmelerin iki ana eksende ilerlediğini belirtiyor:

Ticaret Savaşları: İki dev ekonomi arasındaki gümrük vergileri ve pazar payı rekabeti.

Ortadoğu Denklemi: Özellikle İran ile yükselen gerilim ve Çin’in bu süreçteki arabulucu rolü.

KREMLİN’DEN "HAZIRLIKLAR TAMAM" AÇIKLAMASI

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Washington ile Pekin arasındaki buzların eriyip erimeyeceği tartışılırken, Rusya sürece dahil oldu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rus lider Putin’in Çin ziyareti için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başkan Putin, çok yakın bir tarihte Çin’e gidecek. Hazırlık süreçlerimiz nihayete erdi."

Peskov, ziyaretin kesin takvimi ve görüşme gündemine dair detay vermekten kaçınsa da, analistler bu hamleyi Trump’ın Pekin ziyaretine karşı bir "stratejik dengeleme" olarak yorumluyor.

RUSYA-ÇİN HATTINDA SIKILAŞAN İLİŞKİLER

Putin ve Xi Jinping, en son geçtiğimiz yılın Eylül ayında Pekin’de bir araya gelmiş ve "sınırsız ortaklık" mesajlarını yinelemişlerdi. Putin’in, Trump’ın hemen ardından Pekin’e gidecek olması; enerji, savunma sanayii ve çok kutuplu dünya düzeni konularında Moskova-Pekin hattının ortak tutumunu dünyaya bir kez daha göstermeyi hedefliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN