Rusya-Ukrayna savaşında 11'inci gün! İkinci kez geçici ateşkes ilan edildi

Rusya-Ukrayna savaşında 11'inci gün! İkinci kez geçici ateşkes ilan edildi

Dünyanın endişeyle izlediği ve yaptırımdan öteye gidemediği Rusya-Ukrayna savaşında 11'inci güne girildi. Ukrayna'nın Kiev ve yakınındaki İrpin kentinde sivillerin kaçışı sürüyor. Ukrayna'da Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Harkov'da bugün insani yardım koridorunun açılabileceğini bildirdi. Öte yandan Mariupol kentinde ikinci kez geçici ateşkes ilan edildi. İşte sıcak bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'da 11 gündür insanlık dramı yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla Ukrayna'ya giren Rus ordusu başkent Kiev'i birçok noktadan kuşatmış durumda. Günlerdir yoğun bombardıman altındaki Kiev'den başkent yakınındaki İrpin kentinde Rus hava saldırısının yoğunlaşmasıyla siviller kendi imkanlarıyla kentten ayrılmaya çalışıyor.

Rusya, dün yerel saatle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu. Ateşkes 5 saat sürecek. Kiev yönetimi ise Mariupol ve Volnovaha'da da ateşkesin durduğunu söyledi.

Ukrayna'da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, sosyal medya hesabından bir takipçisinin Harkov'da insani yardım koridorunun açılıp açılmayacağı ile ilgili sorusuna verdiği cevapta, söz konusu koridorun bugün açılabileceğini ifade etti.

Dün, Volnovaha ve Mariupol şehirlerinde insani yardım koridorları oluşturulmuştu.

3 Mart'ta Ukrayna ile Rusya arasında yapılan müzakereler sonucunda Ukrayna’da zor durumda olan yerler için insani koridor açılması ve bu bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda mutabakata varılmıştı.

Ülkeden kaçmak isteyen vatandaşlar, komşu ülkelere gitmek için tren istasyonlarında yoğunluk oluşturuyor.

Ukraynalı mülteciler, komşu ülkelere kaçarken belirli yaşlardaki erkeklerin Ukrayna ordusuna katılması gerekiyor. Bu yüzden de ülkeden kaçanların büyük kısmı kadınlar ve çocuklardan oluşuyor.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise sabah saatlerinde Ukrayna'da Rus işgalinde 331 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

6 Mart 2022 Pazar

21:12: Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonlarıyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov son bilgileri paylaştı. Konaşenkov, Rus birliklerinin destekleriyle Luhansk ve Donetsk milislerinin ilerleyişinin sürdüğünü aktardı. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’nın askeri altyapısına saldırdığını aktaran Konaşenkov, “6 Mart’ta yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin, Vinnitsya hava sahasını devre dışı bıraktı. Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin avcı uçakları ve hava savunma sistemleri, Ukrayna’ya ait 3 Su-27 avcı uçağını ve 3 insansız hava aracını daha vurdu. Dün ve bugün Ukrayna Hava Kuvvetleri 11 savaş uçağı ve 2 helikopter kaybetti. Kiev rejiminin muharebe kabiliyetine sahip hava unsurlarının neredeyse tamamı imha edildi” dedi.

19.10- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olması olarak kabul edileceğini bildirdi.

18.48- Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi.

15:49- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Vinnıtsya kentine 8 füze saldırısının yapıldığını ve buradaki havalimanının tamamıyla tahrip edildiğini açıkladı.

14.07- Rusya'da 29 şehirde savaş karşıtı protestolarda bin 15 kişi gözaltına alındı.

13.37- Ukrayna Irpin'de Türk gazetecilerin çekim yaptığı yerin bombalandığı bildirildi.

12.48- Ukrayna’nın Mariupol kentinde, dün ilan edilen ateşkesin saldırılar nedeniyle uygulanamamasının ardından bugün sivillerin tahliyesi için yerel saatle 10.00-21.00 saatleri arasında yeniden geçici ateş ilan edildi. Sivillerin tahliyesine belirlenen rota üzerinden yerel saatle 12.00’da başlanacak.

12.30- Ukrayna'nın Harkov kentinde gerçekleşen bir patlama, sivil araç kamerasına yansıdı.

11.53- Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü (GTSOU), Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev, Harkiv, Mıkolayiv, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde 16 doğal gaz dağıtım istasyonunun kapatıldığını duyurdu.

11.30- Ukrayna’nın başkenti Kiev’den siren sesleri yükseliyor. Bağımsızlık meydanı ve etrafında Kiev'e Rus askerlerinin girmesi ihtimaline karşı günlerdir barikat hazırlığı yapılıyor. Siren sesleri saniyeler sonra bombalamanın geleceği anlamını taşıyor.

11.05- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat - 6 Mart arasında 11 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, 11 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiği, 44 uçak, 48 helikopter, 285 tank, 985 zırhlı araç, 109 topçu sistemi, 447 araç, 60 yakıt tankı ve 4 insansız hava aracının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

10.51- Rus birlikleri, Ukrayna’nın Jitomir bölgesindeki iki kasabaya düzenlediği bombardımanda 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 25 evin bombardıman sonucu yıkıldığını açıkladı.

09.15- Hafta sonu, dünyanın dört bir yanında on binlerce insan Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki göstermek için eylemler düzenledi.

08.32- Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği kontrolündeki ülkelere haber ulaştırmak amacıyla kurulan, ABD destekli Özgür Avrupa Radyosu (Radio Free Europe/Radio Liberty), Rusya'da medya kuruluşlarına yönelik baskı üzerine operasyonu durdurduklarını açıkladı.

Radio Free Europe/Radio Liberty CEO'su Jamie Fly kararının sebebinin "Putin rejiminin doğruya yönelik saldırıları" olduğunu söyledi.

08.15- ABD'den üst düzey bir heyetin, Nicolas Maduro hükûmetinden isimlerle görüşmek için Rusya müttefiği Venezuela'ya gittiği belirtildi.

The New York Times'ın aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer ve Beyaz Saray'dan isimler Venezuela başkenti Caracas'a yola çıktı.

Görüşmenin kimlerle yapılacağı ve ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.

Venezuela, Nicaragua ve Küba, bu hafta Rusya'nın Ukrayna işgalini kınayan Birlemiş Milletler karar tasarısında çekimser oy kullanmış ya da katılmamıştı. Bu adım, Rusya müttefiği Latin Amerika ülkelerinin Rusya'yla Ukrayna işgali konusunda mesafeli olabileceğine işaret etmişti.

NYT, heyetlerin yapacağı görüşmenin ABD ve Venezuela arasında uzun yıllar sonra yapılacak en üst düzey görüşme olacağını aktardı.

08.03- Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna'ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürütüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin dün ABD Kongre üyeleriyle yaptığı video konferans görüşmesinde "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" yönündeki çağrısına karşılık vermek için ABD yönetimi harekete geçti.

Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova'nın Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

07.29- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Tesla CEO'su Elon Musk ile video konferans gerçekleştirdi. Zelenski, Musk'ı savaş sonrası Ukrayna'yı ziyaret etmeye çağırdı.

Ukrayna, Musk'ın şirketi Starlink'ten gelecek haftalarda daha fazla internet uyduları alacaklarını duyurdu.

07.21- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaklaşık 30 dakika süren bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'ın aktardığına göre, Biden ABD, müttefikler ve ortaklar ile özel sektörün Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına karşı yaptırımlarını artırma çalışmalarından bahsetti.

Biden'ın Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik desteğinin artacağını söylediği belirtildi.

01.47- Visa ve Mastercard, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN