Rusya-Ukrayna savaşında 14'üncü gün! Rusya'dan ateşkes taktiği

Rusya-Ukrayna savaşında 14'üncü gün! Rusya'dan ateşkes taktiği

Dünyanın endişeyle izlediği ve yaptırımdan öteye gidemediği Rusya-Ukrayna savaşında 14'üncü güne girildi. DSÖ, Ukrayna'da çok sayıda sağlık tesisinin hedef alındığını duyurdu. Ukrayna, Rus ordusunun ilerleme hızını durduklarını söylerken, ABD Rus petrolünün ithalatını yasakladı. Daha önce tahliye anlaşmasını iki kez bozan Moskova, yeniden ölüme açılan barış koridoru planını devreye soktu. İşte sıcak bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'da 14 gündür insanlık dramı yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'da çok sayıda sağlık tesisinin hedef alındığını açıkladı. Ukrayna Rus güçlerinin ilerleyişini büyük ölçüde durduklarını söylerken, ABD Rus petrolünün ithalatını yasakladı.

ABD yönetimi dün Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladı. Rystad Energy'nin petrol piyasaları başkanı Bjørnar Tonhaugen, "1990'dan bu yana en büyük kıtlık başladı" dedi.

ABD, Polonya'nın Ukrayna'ya uçaklarından birkaçını gönderme planına karşı çıktı. Polonya daha önce MiG-29 jetleri ABD'nin Almanya'daki Ramstein hava üssüne gönderme ve ABD'nin servisine sunmak istemişti. ABD, bu planın NATO'yu tehlikeye atacağını söyledi.

Başken Kiev'i 48 saatte alacağını düşünen Putin yanılırken uzmanlar, Rus ordusunun hazırlıklarını tamamlayıp Ukrayna'nın başkenti Kiev'i almaya hazırlandığını söyledi.

Günlerdir ilan edilen ateşkes kararlarını ihlal eden Rusya bu kez de Ukraynalı sivillerin tahliyesi için düşman topraklarını adres gösterdi. Ancak Kiev’deki sivillerin Belarus’a, Harkiv ve Sumy’deki sivillerin ise yalnızca Rusya’ya geçişine izin verildi. Plan ‘Putin’in derdi tahliye etmek değil teslim almak’ tepkilerine yol açtı.

Öte yandan Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları, yarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla Antalya'da bir araya gelecek.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

9 Mart 2022 Çarşamba

23:43- HBO ve Warner Bros şirketlerini bünyesinde barındıran WarnerMedia medya grubu, Rusya'da yayınlarını ve lisans işlemlerini, ayrıca film ve oyunları yayınlama çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

16:46- Amerikan iç giyim markası Victoria's Secret, Rusya'daki tüm mağazalarının 10 Mart'tan itibaren çalışmalarını askıya alacağını duyurdu. Online mağazalar ise bugün kapandı.

16:00- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun başkent Kiev'i ele geçirmeye hazırlandığını duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin basın servisinden yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre, düşman Kiev'i almak için yeni bir girişime hazırlanıyor." ifadesi kullanıldı.

15.44- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radrasyon sızıntısı olacağını açıkladı.

10.08- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, 10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu'nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşme öncesi "10 Mart'ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek" dedi.

10.05- Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

09.16- Batılı markaların Rusya'dan çekilme hareketi büyüyor. Starbucks, Coca-Cola, Pepsi ve McDonalds da Rusya'nın Ukrayna işgali karşısında operasyonlarını durdurma kararı aldı. McDonalds, Rusya'daki 850 mağazasını kapattı.

07.36- Kiev, işgalde Rusya'ya karşı savaşan tüm yabancılara savaştan sonra vatandaşlık vereceklerini açıkladı.

07.27- Washington, Polonya'nın MiG-29 jetlerini Ukrayna'ya gönderilmesi üzerine ABD emrine verilmesi teklifini reddetti. ABD, bu fikrin NATO'da endişelere neden olduğunu ve Washington'ın makul bulmadığını belirtti. ABD, NATO'nun Rusya'yı 'kışkırtacak' adımlardan uzak durmasını istiyor.

06.11- Ukrayna Enerji Bakanlığı; Rusya'nın, ele geçirdiği Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki çalışanlara açıklamada bulunmaları için işkence yaptığını iddia etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN