Rusya-Ukrayna savaşında 17'nci gün! Zelenskiy, Kiev için meydan okudu

Rusya'nın Ukrayna'y başlattığı işgal girişiminde 17'nci güne girilirken bölgeden son dakika haberleri de peş peşe gelmeye devam ediyor. Başkent Kiev'e doğru ilerleyen 64 kilometrelik Rus birlikleri konuşlanarak yeniden harekete geçti. Rus konvoyuna karşı direnişini sürdüren Ukrayna güçleri ise mevzilenen Rus tanklarını imha etmeye devam ediyor. İşte savaşın 17'nci gününde dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında 17'nci gün... Savaş bölgelerinden sivillerin tahliye edilmesi için geçici ateşkes kararları alınsa da, birçok kentte çatışmalar sürüyor.

Başkent Kiev'e ilerleyen 64 kilometrelik Rus birliklerinin de yeniden harekete geçtiği öğrenilirken, kente adım adım yaklaştığı aktarıldı. Öte yandan Ukrayna birlikleri de mevzilenen Rus ordusuna ait tankları şok baskınlarla imha etmeye devam ediyor.

Kiev’in çıkışında Sovyet yapımı BMP-2 tanklarını yürüten Rus ordusu, hiçbir şeyden habersiz yolda ilerlerken Ukrayna askerleri tarafından takip edildi. Ukrayna askerleri görüş açısına giren Rus tanklarını hedef alarak 30 mm çapında top atışları gerçekleştirdi. Önce bir tank isabetli atışla imha edildi ardından arkasındaki bir tank yine top atışlarıyla imha edildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler...

12 Mart 2020 Cumartesi

RUSYA, UKRAYNA'DA TOPLAM 3 BİN 593 ASKERİ ALTYAPI TESİSİNİ VURDU

20: 31- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da toplam 3 bin 593 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Konaşenkov yaptığı açıklamada, bir gün içerisinde Rus askeri birliklerinin Ukrayna’da 1 Mi-24 helikopter, 3 insansız hava aracını vurduğunu belirtti.

Ukrayna’ya ait 79 askeri altyapı tesisinin yok edildiğini kaydeden Konaşenkov, bunların arasında 4 komuta kontrol merkezi, 1 iletişim merkezi, 3 çok namlulu roketatar, 3 elektronik harp istasyonu, 6 cephane ve 54 askeri teçhizat deposunun bulunduğunu aktardı.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Rus askeri birlikleri Ukrayna’da 3 bin 593 askeri altyapıyı imha etti. Bunların arasında 61 helikopter, 126 insansız hava aracı, 1159 tank ve zırhlı araç, 118 çok namlulu roketatar, 436 obüs ve havan topu, 973 özel askeri araç yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Konaşenkov, Rus ordusu ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı güçlerin Ukrayna'da ilerleyişini sürdürdüğünü kaydetti.

17: 45- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü.

16:20- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Savaş nedeniyle Ukrayna'nın bazı küçük şehirleri haritadan silindi" dedi.

Zelenskiy açıklamasının devamında, "İsrail Başbakanı Bennett'in Rusya ile müzakerelerde olumlu etki sağlayacağını düşünüyorum. İsrail Başbakanı Bennett'e Rusya ile müzakerelerin Kudüs'te yapılmasını önerdim" diye konuştu.

Zelenskiy, "Rusya, Kiev'i tamamen yok etmedikçe kontrol altına alamayacak" dedi.

15.02- Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı, Ukrayna halkının acil ihtiyaçları için bugüne kadar 43 insani yardım TIR'ı ve 1 mobil mutfak TIR'ının bölgeye sevk edildiği açıkladı.

13.45- Mikolayiv’de kanser hastalarının tedavi gördüğü hastanenin bombalanmasının ardından Rus ordusu, Ukrayna halkının yaşadığı yerleşim alanlarını da vurdu. Yine sahil kenti Mikolayiv’de bulunan bir sitenin güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde bahçeye ve araçların üzerine düşen bombalar net şekilde kaydedildi.

13.40- Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Antalya'da Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede Putin ile Zelenski'nin görüşmesinin de gündeme geldiğini söyledi. Bodnar, Zelenski'nin görüşme yeri olarak da İstanbul'u işaret ettiğini belirtti.

12.21- Ukrayna’nın sahil kentlerinden biri olan Mikolayiv’de Rus askerleri, kanser hastalarının tedavi gördüğü hastaneye ateş açtı.

11.41- Antalya Diplomasi Forumu’na katılan Kosova Başbakanı Albin Kurti, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı işgali reddettiklerini vurguladı. Diplomasi Forumu'nda açıklamalarda bulunan Kurti, “İşgalin karşısındayız. Ukrayna’nın ulusal özgürlük mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

11.16- Rusya Savunma Bakanlığı, şu ana kadar 3 bin 491 Ukrayna askeri altyapı tesisinin yok edildiğini açıkladı.

11.08- Ukrayna, başkent Kiev yakınlarındaki Vasılkiv kentinde bulunan askeri havaalanı bölgesine Rusya'nın en az 6 füze fırlattığını duyurdu. Saldırı sonucunda bölgedeki bir petrol deposu alev aldı ve mühimmat deposunda patlamalar meydana geldi.

10.32- Ukrayna'nın güneybatısında önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan Odessa'da Rus çıkarmasına karşı hazırlıklar sürüyor. Kentin tarihi yapılarını korumaya çalışan Odessalılar, ünlü Primorsky Bulvarı’nda bulunan Duke de Richelieu Anıtı'nı muhtemel bir Rus saldırısına karşı kum torbalarıyla sardı. Ukrayna askerleri de kentin sembol yapılarından olan heykelin etrafında nöbet tutmaya başladı.

09.53- Kiev’e 20 kilometre mesafede bulunan Brovary şehrinde bir soğuk hava deposu, Rus askerlerinin hedefi oldu. Ukrayna Acil Durum ekipleri dün gece geç saatte Kiev bölgesinde bulunan Brovary kentinde donmuş gıda deposunun Rus bombardımanı sonucu tamamen yandığını açıkladı. Bombardıman sırasında deponun boş olduğunu belirten yetkililer, 20 kişilik itfaiye ekibiyle olaya müdahale edildiğini ifade etti.

09.45- Rus ordusu Harkov'a bağlı Yatskovka köyüne hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda evler ve araçlar zarar gördü. Ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

04.40- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Melitopol Belediye Başkanının Rus güçlerince kaçırılmasının "demokrasiye karşı işlenen suç" olduğunu söyledi.

03.19- Ukrayna birlikleri, Kiev’e saldırmaya hazırlanan Rus tanklarını imha etti.

02.23- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN