Rusya ve Ukrayna müzakereleri bugün de devam ediyor

Rusya ve Ukrayna müzakereleri bugün de devam ediyor

İstanbul'daki görüşmenin ardından Rusya ve Ukrayna heyetleri tekrar müzakereye başladı. Bu kez video konferans yöntemiyle gerçekleşecek olan görüşme öncesi Rus heyeti başkanı Medinskiy, "Kırım ve Donbas konusundaki görüşlerinin değişmediğini" ifade etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler bugün yeniden başladı. Taraflar İstanbul’daki görüşme sonrası bu kez video konferans yöntemiyle bir araya geliyor.

Görüşmenin Rusya’daki yakıt tesisine yapılan saldırı sonrasında gerçekleşmesinin önemi vurgulanırken Rus heyetinin başkanı olan Vladimir Medinskiy, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Kırım ve Donbas konusundaki görüşlerinin değişmediğini” söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Ukrayna’nın tekliflerine karşı bir yanıt hazırlandığını duyurmuş, barış görüşmelerinde ilerlemeler kaydedildiğini söylemişti.

MÜZAKERELER NE ZAMAN BAŞLADI?

Taraflar ilk kez, Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden dört gün sonra 28 Şubat'ta Belarus'un Ukrayna sınırında yer alan Gomel'de bir araya gelmişti. Kiev'in derhal ateşkes ilan edilmesi ve Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerini çekmesi talebiyle masaya oturduğu görüşme, beş saat sürmüş; ancak ateşkes yönünde somut bir ilerleme kaydedilememişti.

İkinci görüşme, 3 Mart'ta bu kez Belarus'un Brest kentinde gerçekleştirildi. Bu görüşmeden müzakerelere devam kararı çıktı. Ukrayna ve Rusya heyetleri, 8 Mart'ta yine Brest'te üçüncü kez bir araya geldi. Tarafların açıklamalarında insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğu sinyali verildi.

Taraflar arasındaki dördüncü görüşme ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla, 29 Mart'ta İstanbul'da gerçekleşti. Bu görüşmede taraflar birçok konuda ılımlı tavır sergilerken, güvenlik garantileri konusunda anlaşamadılar. Ukrayna heyeti, Türkiye de dahil birçok ülkenin garantör olarak anlaşmaya dahil olmasını istedi. Rusya tarafı Ukrayna'nın önerilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise en anlamlı ilerlemenin o gün kaydedildiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN