Rusya'da çekilme kararı sonrası 'Harry Potter' patlaması

Rusya'da çekilme kararı sonrası 'Harry Potter' patlaması

Rusya'da Harry Potter kitap serisinin ülkeden çekilme kararı aldığı duyurulmuştu. Ülkede, kararın duyulması sonrası seriye ait kitaplarda satış patlaması yaşandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı istila girişiminin ardından ülkesine getirilen yaptırımlar ve Rusların spor ve kültür alanlarındaki pek çok etkinlikten menedilmesiyle ilgili 25 Mart'ta yaptığı açıklamada, dünyaca ünlü roman serisi Harry Potter’in yaratıcısı J.K Rowling’e atıfta bulunmuştu.

Putin, “J.K. Rowling kısa süre önce iptal edildi… Çünkü sözde toplumsal cinsiyet özgürlüklerinin hayranlarını memnun etmedi. Bugün bin yaşındaki koca bir ülkeyi, halkımızı iptal etmeye çalışıyorlar” demişti.

Kitapların telif hakkına sahip yayınevi, Rusya'daki dijital platformlardan çekilmesi kararı aldı. Kararın ardından kitap satışları fırladı.

PUTİN’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ünlü yazar Rowling, kendisine atıfta bulunan Putin'e tepki göstererek iptal kültürünün en iyi eleştirisini "sivilleri direndiği için katledenlerin" yapmadığını söylemişti.

Harry Potter kitaplarının telif hakkı sahibi Pottermore Publishing, e-kitapların Rusya'daki platformlardan cuma günü sonunda kaldırılmasını istedi. LitRes adlı e-kitap satıcısı, kararın süresiz olduğunu ve serinin yazarı J.K Rowling'in kurduğu Pottermore Publishing'le görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Independent Türkçe’de yer alan bir habere göre, kitapların Rusya'daki dijital platformlardan çekilmesi kararının ardından satışlar fırladı. Kararın neden alındığına ilişkin bir bilgi verilmedi.

SATIŞLAR 48 KAT ARTTI

LitRes, duyurunun ardından satışların 48 kat arttığını, 5 binden fazla kopyanın satıldığını ve 1,7 milyon ruble (yaklaşık 320 bin TL) harcandığını kaydetti.

Öte yandan, Sputnik Türkçe’nin haberine göre, meşhur seriyi Rusya'da basma hakkına sahip olan Alphaber-Atticus, bu kitaplara dair herhangi bir yeni karar alınmadığını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN