Rusya-Ukrayna savaşında 16'ncı gün! Rus ordusu Kiev'e ne kadar yakın?

Rusya-Ukrayna savaşında 16'ncı gün! Rus ordusu Kiev'e ne kadar yakın?

Rusya-Ukrayna savaşının 16'ncı gününde, Kiev yönetiminin müzakere arayışları sürerken, Ruslar saldırılarının şiddetini artırdı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden dün yapılan açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki taktiğini uygulamaya başladığı öne sürüldü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Rusya'yı "terörist devlet" olarak tanımlarken, ABD'li bir savunma yetkilisi, Rus ordusunun başkent Kiev'e 5 km daha ilerlediğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna topraklarında 24 Şubat tarihinde başlattığı askeri operasyon ile iki ülke arasında patlak veren savaş, 16'ncı gününde hız kesmeden devam ediyor.

Savaşın başlamasından bu yana ilk kez dün, Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya gelen iki ülkenin dışişleri bakanları, uluslararası toplumdan yapılan ateşkes çağrılarını ve bölgedeki gerginliğin azaltılması için atılacak adımları konuştu. Ancak toplantıdan somut bir karar çıkmadı.

Dün, Ukrayna Devlet Başkalığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da, sivil altyapıyı hedef alarak Suriye'de uyguladığı taktiği uyguladığı ve insani kriz noktaları yaratmayı hedeflediği söylenerek, 'taktik değiştirdiği' belirtilmişti.

Rusya'nın işgali ederken, Ukrayna topraklarında ise büyük bir sivil dram yaşanıyor. Tahliyeler için bombadırmanı yavaşlatan Rus ordusu yeniden saldırı pozisyonunu aldı.

Ülkenin kuzeyinde ve başkent Kiev'e giden yol üzerinde bulunan Çerhiniv, doğudaki Harkov ve Sumi, Azak Denizi'ndeki liman kenti Mariupol, Rus ordusunca kuşatılmış durumda.

Başkent Kiev'deki çatışmalar ise kent merkezinin 15 kilometre kuzeyinde yaşanıyor. ABD'li yetkililer Rus ordusunun iki koldan Kiev'e saldırdığını açıkladı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

11 Mart 2022 Cuma

13.50- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saat 15.45'te video konferans yöntemiyle Antalya Diplomasi Forumu'na katılacak.

12.28- Ukrayna'ya saldırısını sürdüren Rus ordusu, Harkiv'e bağlı Oskilska bölgesinde psikonörolojik yatılı okulu vurdu. Harkov Valisi Oleh Synyehubov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, saldırı sırasında okulda 330 kişinin bulunduğunu bildirdi. Synyehubov, okulda bulunanlardan 50'sinin yürüme zorluğu çeken, 10'nun ise tekerlekli sandalyeye mahkum öğrenciler olduğunu belirtti.

11.50- Putin, Orta Doğu’dan gelecek ve Rusya tarafında yer alacak "gönüllü savaşçıların" Ukrayna'daki çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatı verdi.

11.41- Ukrayna: Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldü, Ruslara ait 57 uçak, 83 helikopter, 353 tank, 1165 zırhlı araç, 125 top, 58 roketatar sistemi ve 31 hava savunma sistemi imha edildi.

09.06- Çin: Ukrayna krizinin en kısa sürede çözülmesini umut ediyoruz

Çin Başbakanı Li Keqiang, "Ukrayna'daki mevcut durum tüm uluslararası toplumun dikkatini çekiyor. Çin de derinden endişe duyuyor. Umarız Ukrayna'daki durum çözülür ve en kısa sürede barış yeniden sağlanır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN