Şebbiha Ukrayna'da

Şebbiha Ukrayna'da

Ukrayna’ya yönelik işgal saldırısını Ruslara bile anlatmakta zorlanan Putin, asker cenazelerinin iç kamuoyunda yaratacağı tepkiden çekindiği için cepheye ‘vekil savaşçılar’ sürüyor. Şehir savaşında önce paralı askerleri sonra Çeçen milisleri kullanan Moskova, şimdi de Esad’a bağlı birliklerden bin kişiyi ateş hattına gönderiyor.

Rusya, işgalin üstünden üç hafta geçmesine rağmen Ukrayna’da amaçladığı başarıyı elde edemedi. Tanklar yavaşlayınca da vahşet sivillere yöneldi. Çocukların sığındığı tiyatro binasının vurulmasının ardından Harkov’da bir ortaokula bomba atıldı. Merefa kentinde 21 sivilin katledildiği bildirildi. Kiev, Rus kayıplarına ilişkin rakamlar açıklarken iç kamuoyu tepkisinden çekinen Kremlin Rusya adına savaşan askerlere ağırlık verdi.

KİEV: SURİYE’DEN BİN KİŞİLİK BİRLİK CEPHE İÇİN HAZIRLANDI

Çeçen savaşçılarla birlikte dönemlik sözleşme yapılan paralı askerler cepheye gönderildi. Ukrayna Genelkurmayı, Rusya ordusunun Suriye’de Esad yönetiminin emrindeki birliklerden yaklaşık bin kişiyi topladığını duyurdu. Washington’dan ise bir nükleer tehdit uyarısı daha geldi. ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı Direktörü Scott Berrirer’in hazırladığı raporda ‘İşgal uzarsa Putin nükleer caydırıcılığa sırtını dayayacak’ denildi.

ŞEBBİHALAR ŞİMDİ PUTİN'İN EMRİNDE

Ukrayna’da bir aya yaklaşan işgale rağmen ilerleme kaydedemeyen ve ağır kayıplar veren Rus ordusuna destek Putin’in yardımıyla iktidarını koruyan Esad’dan geldi. Suriye liderinin, rejimin kirli işlerini yapan ve Şebbiha diye bilinen askerlerden bin kişiyi Rus ordusuna katılmak üzere topladığı açıklandı. Suriye İslam Meclisi, “Rusya’nın, Ukrayna’ya göndermek istediği kişiler, yıllarca halkını öldüren Şebbihalardır” açıklaması yaptı.

Suriye’deki rejime isyanı 2011’den bu yana kanlı bir şekilde bastıran Beşşar Esad, kendisine en büyük desteği veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e diyet borcunu Ukrayna’ya asker göndererek ödüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Esad rejiminin emrindeki birliklerden yaklaşık bin kişiyi topladığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun, yabancı paralı askerleri aldığı belirtilerek, ”Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esad ve Hizbullah’ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı. Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna savaşında köşeye sıkışan Putin’e, bir başka Kremlin kuklası lider olan Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov da 1000 asker göndereceğini açıklamıştı. Bu arada Suriye İslam Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de halk ile savaşan, ülkenin altyapısını imha ederek sivilleri zorla yerinden edenlerin, bugün Rusya safında savaşmaya gideceklerle aynı olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Suriye’nin özgür halkı, haysiyetli ve onurludur. Bir caninin yanında durmaz. Paralı asker olmayı da kabul etmez.

Rusya’nın, Ukrayna’ya göndermek istediği kişiler, yıllarca halkını öldüren ve Esed rejiminin safında çatışan Şebbihalardır” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, ülkesinde savaşı başlatan Rusya’nın ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri uyararak, “Ve şimdi herkesi, Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir.” sözlerini sarf etti. Rus annelere seslenen Zelenskiy, herkesin kendi çocuklarına sahip çıkma çağrısında bulunarak, “Oğlunun Ukrayna’ya karşı savaşa gönderildiğini bilen her anne, oğlunun nerede olduğunu kontrol etmelidir.” diye konuştu.

TAKVİYE RUSLARIN ZORLANDIĞININ GÖSTERGESİ

Batılı yetkililer, Ukrayna’daki durumda kayda değer bir değişiklik olmadığını, Ukrayna’nın Rusya ile duraklama noktasına kadar çatışmasının mümkün olduğunu ifade ediyor. BBC’ye konuşan askeri yetkililer, 7 bin Rus askerin hayatını kaybettiği tahminlerinin doğru olabileceğini ifade etti. Yetkililer, “Rusya, asker takviyesi yapmayı planlamıyordu, bu da Rusya’nın ne kadar zorlandığının göstergesi” dedi. Rus askerlerinin morallerinin çok düşük olduğu belirtilirken, Ukrayna’nın da ağır kayıplar yaşadığı ve “ne kadar dayanabileceğinin” belli olmadığının altını çizdi. İngiltere Savunma Bakanlığı da, Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırı gücünü korumakta zorlandığını açıkladı. Bakanlığın raporuna göre lojistik sorunlar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin güç kaybetmesine yol açıyor. Askerlerin ilerlemekte zorluk yaşaması yüzünden öndeki güçlere gıda ve benzin gibi temel ihtiyaçları ulaştıramadığı öne sürüldü.

NATO SINIRINA İKİNCİ SALDIRI

us güçler Ukrayna’nın Polonya sınırındaki Lviv kentinde uçak onarım tesisine hava saldırısı düzenledi. Donetsk yetkilileri, Rusya’nın Donbas bölgesinde uçuşa yasak bölge oluşturmaya başladığını iddia etti. Mariupol’de bombalanan tiyatrodan 130 kişi kurtarılırken, Kiev’de füze saldırısında bir kişi öldü.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları dördüncü haftasına girerken ülkenin batısındaki Lviv kentinde dün sabah uçak onarım tesisi hava saldırısıyla hedef alındı. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise söz konusu tesise saldırının, Rusya’nın Karadeniz istikametinden attığı seyir füzeleriyle gerçekleştiği belirtildi. Ukrayna’da yayın yapan 24 televizyon kanalı, dün sabah kentte en az üç patlamanın duyulduğunu belirterek havada duman bulutu oluştuğunu gösteren görüntüler yayınladı. Donetsk yönetimi ise Rusya’nın Donbas’ta “uçuşa yasak bölge oluşturmaya başladığını” ileri sürdü.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ise havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dört kişinin de yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna’da saldırı bölgelerinde açılan 9 insani koridordan sivillerin tahliyesinin devam ettiğini belirtti. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovy, kentteki bir uçak onarım tesisinin atılan füze sonucu yıkıldığını ve can kaybı olmadığını söyledi. Ukrayna’da saldırıların en yoğun yaşandığı kentlerden Mariupol’da Çarşamba günü hava saldırısıyla hedef alınan tiyatro binasının sığınağında mahsur kalan 130 kişinin kurtarıldığı açıklandı. İtalya hükümeti, Ukrayna’nın kuşatma altına alınan Mariupol kentinde Rus birlikleri tarafından bombalanan tiyatroyu yeniden inşa etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve binanın bodrum katında hala 1300 kişinin bulunduğunu belirtti. Donetsk yönetiminden yapılan açıklamada ise son 24 saatte kentten 95’i çocuk 425 kişi tahliye edildi.

ÖLEN 109 ÇOCUK BOŞ BEBEK ARABALARIYLA ANILDI

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında hayatını kaybettiği açıklanan 109 çocuk, Lviv şehrinde meydana bırakılan boş bebek arabalarıyla anıldı. Rynok Meydanı’nda düzenlenen anma töreninde, Rus saldırılarında hayatını kaybeden 109 çocuk için meydana boş bebek arabaları bırakıldı. Katerina Babadzhanova, 11 aylık bebeğiyle bombalardan kaçtığını söyleyerek “Çocuğum ve savaş bizi Kiev’de sabah 05.00’da yakaladı. Her şeyimizi aldık ve Lviv’e geldik. Çünkü bombalar evimizden sadece birkaç kilometre uzaktaydı. Çocuklarımızı güvende tutmak zorundayız. O henüz bir bebek ve savaşta yaşamayı hak etmiyor.” ifadelerini kullandı. Savaşın bir an önce son bulmasını dilediğini anlatan Babadzhanova, NATO’ya çağrıda bulunarak “Lütfen hava sahasını kapatın. Çocuklar ölmesin.” dedi. Çocukları için endişelendiklerini ifade eden Vitalii ve Anna da yaşananların insanlık için büyük bir utanç olduğu değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna’dan açıklanan sayılara göre, saldırılarda 130’dan fazla çocuk da yaralandı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’da “savaş suçu” işlediği görüşüne katıldığını ve Amerikalı uzmanların Rusya’nın Ukrayna’daki “olası savaş suçlarını” belgelemek üzere çalışma yürüttüğünü söyledi.

19-mart-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN