İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepkiler artarken, aralarında Oscar, BAFTA ve Cannes ödüllü isimlerin de bulunduğu 1300'den fazla uluslararası oyuncu ve yönetmen, İsrailli film kurumlarıyla çalışmayı reddedeceklerini açıkladı. Bu karar, İsrail'in "soykırım ve apartheid" suçlarına karıştığı gerekçesiyle alındı.
250 medya kuruluşundan İsrail’e tepki: Ekran kararttılar
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER ORTAK METNE İMZA ATTI
Dünyaca tanınan oyuncular Olivia Colman, Mark Ruffalo, Tilda Swinton, Javier Bardem ve Susan Sarandon'un yanı sıra yönetmenler Yorgos Lanthimos, Ava DuVernay ve Adam McKay gibi isimler, Filistin halkına destek amacıyla hazırlanan ortak bir metne imza attı. Metinde, sinemanın kamuoyunu şekillendirme gücüne dikkat çekilerek, "Birçok hükümetin Gazze'deki katliamı desteklediği bu acil kriz anında, acımasız dehşete suç ortaklığı yapmamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" ifadeleri kullanıldı.
ABD basınından İsrail’in gazetecileri katletmesine tepki: Gazze'deki yayın yasağı savunulamaz
FİLİSTİNLİ SİNEMACILAR İÇİN ULUSLARARASI DESTEK
Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze'de soykırım riskinin "makul" olduğuna dair kararı hatırlatıldı ve tüm insanlar için eşitlik ve adaletin ahlaki bir görev olduğu vurgulandı. Filistinli sinemacıların uluslararası camiaya yaptığı sessizliği bozma çağrısına yanıt veren sanatçılar, Apartheid Güney Afrika'ya karşı uygulanan boykottan ilham aldıklarını belirtti.
5 ülkeden ortak İsrail tepkisi: Gazze'yi işgal kararı uluslararası hukuku ihlal ediyor
İmzacı sanatçılar, "Filistin halkına karşı soykırım ve apartheid rejiminde rol alan İsrailli film kurumları (festivaller, sinemalar, yayıncılar ve yapım şirketleri dahil) ile çalışmayacağımızı, bu kurumların etkinliklerine katılmayacağımızı ve filmlerini göstermeyeceğimizi taahhüt ediyoruz" diyerek, kararlı duruşlarını ortaya koydular. Bu hamle, uluslararası sanat camiasında İsrail'e yönelik tepkilerin giderek derinleştiğini gösteriyor.
