İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin deniz ablukasını sürdürmesi üzerine Hürmüz Boğazı’nı yeniden kapattığını açıkladı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Hatemul Enbiya Merkez Karargahı’ndan yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın yeniden kapatıldığı bildirildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Daha önceki müzakerelerde varılan anlaşmaların ardından İran, iyi niyetle sınırlı sayıda petrol tankerinin ve ticari geminin Hürmüz Boğazı’ndan kontrollü bir şekilde geçmesine izin vermeyi kabul etmişti. Ne yazık ki defalarca sözlerini tutmamalarıyla bilinen ABD’liler, sözde abluka bahanesiyle korsanlık ve hırsızlığa devam ediyor. Bu nedenle Hürmüz Boğazı’nın kontrolü eski haline döndürüldü ve bu stratejik boğaz, İran Silahlı Kuvvetlerinin sıkıyönetimi ve kontrolü altına alındı”
Açıklamada, ABD’nin İran limanlarına gelen ve bu limanlardan ayrılan gemilere yönelik ablukayı sona erdirmediği sürece Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalacağı ve durumun sıkı şekilde kontrol altında tutulacağı belirtildi.
İran'dan Trump'a ayar: Kuralları siz değil biz belirleriz
Dünya petrolü ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte birinin geçtiği boğaz, ABD-İsrail’in İran’a yönelik savaşı sırasında büyük ölçüde kapalı kaldıktan sonra cuma günü yeniden açılmıştı.
NE OLMUŞTU?
ABD Başkanı Trump'ın "İran, Hürmüz Boğazı'nı tamamen açtı, teşekkürler" şeklindeki sosyal medya paylaşımına tepki gösteren Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Trump'ın bir saat içinde 7 yalan söylediğini belirterek, "Kuşatma sürerse Hürmüz açık kalmaz. Geçişler sadece bizim iznimizle yapılabilir" resti çekmişti.
Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...
