Son dakika! Rusya İdlib'e saldırdı, rejim harekete geçti | İdlib'de son durum

Son dakika! Rusya İdlib'e saldırdı, rejim harekete geçti | İdlib'de son durum

Dünyanın gözü İdlib'de... Sabah saatlerinde Rus savaş uçakları 22 gün aranın ardından muhaliflerin son kalesi İdlib'e hava saldırıları düzenledi. Muhaliflere ait Suriye Gözlemevi şuana kadar 20 hedefin vurulduğunu açıkladı. Tahran'da yapılacak üçlü görüşmeyi beklemeden harekete geçen Rusya, kentteki son durumun zirvede ele alınacağını açıkladı. İlerleyen saatlerde rejim de karadan harekete geçti. 4 milyona yakın sivilin yaşadığı İdlib'de katliam korkusu yaşanıyor. Türkiye sınırına büyük bir göç dalgasından endişe ediliyor. Son dakika haberine göre 38 saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 22 günlük bir aranın ardından Rus savaş uçaklarının İdlib bölgesine yeniden saldırı düzenlediğini duyurdu. Rejim uçakalrı İdlib'i zaman zaman havadan vuruyor. Suriye karadan da İdlib'i topçu ateşiyle hedef alıyor. Muhaliflerin son kalesinde katliam korkusu hakim. Yüz binlerce sivilin Türkiye sınırına göç etme ihtimali endişelendiriyor. 

Şimdiye kadar Rus ve rejim uçaklarının 38 saldırı gerçekleştirdiği, 5'i çocuk 10 sivilin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı öğrenildi. 

Yerel bilgilere göre, Rusya Hava Kuvvetleri Suriye’nin İdlib kentindeki El Cenudiye, Kafr Dariyan bölgelerini vurdu, Cisr eş-Şuğur ilçesinde ise 5 çocuğun ölümüne neden oldu. Rusya Hava Kuvvetleri, Muhambal kasabasındaki hava saldırısında ise 5 kişiyi yaraladı.

Öte yandan, Rusya’nın İdlib’e yönelik hava saldırısının 40’a yükseldiği kaydedildi.

NERELER VURULDU?

Reuters'te yer alan bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye'nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini bildirdi.

Muhaliflerden yapılan açıklamaya göre; Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi. 

Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki terör örgütü HTŞ'nin bulunduğu Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

18-09/04/boo.jpg

SURİYE ORDUSU DA VURMAYA BAŞLADI

Suriye ordusu da İdlib'i zaman zaman havadan vuruyor. Esad rejimine bağlı Suriye ordusu aralıklarla İdlib'i topçu ateşiyle de hedef alıyor.

RUSYA: İDLİB İRAN'DAKİ ZİRVEDE KONUŞULACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, İdlib’deki durumun Tahran’da gerçekleştirilecek zirvede ele alınacağını açıkladı.

Rusya, İran ve Türkiye, 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da bir araya gelecek. Zirvenin ana maddesini Suriye oluştururken, Rusya 22 günün ardından bugün İdlib’i vurdu. Rusya’nın İdlib’i vurmasının ardından Kremlin’den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İdlib’deki durumun Tahran’da görüşüleceğini ifade etti. Peskov, “İdlib’deki durum Rusya, İran, Türkiye liderlerinin Tahran’daki görüşmesinin ana maddesi olacak” dedi. İdlib’deki teröristlerin barış sürecini engellediğini ifade eden Rus sözcü, teröristlerin Rus üsleri için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Peskov, “Trump’ın İdlib için askeri operasyonu engelleme çağrıları sorunun çözümü için yeterli değil” açıklamasını yaptı.

Öte yandan, 3 savaş uçağının 20 hava saldırısı gerçekleştirdiği öğrenildi.

18-09/04/hal.jpg

3 MİLYON SİVİL YAŞIYOR 

Muhaliflerin son kalesi olan idlib ve çevresinde 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Birleşmiş Milletler İdlib'e olası bir harekatın 250 bin ile 700 bin kişiyi yerinden edebileceği uyarısında bulunuyor.

18-09/04/idl.jpg

ABD VE BATILI ÜLKELERDEN ESAD'A UYARI

ABD ve Batılı ülkeler yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib'e topyekün bir operasyon başlatmaması konusunda Esad yönetimini sık sık uyardı. Dünyanın karşı çıktığı İdlib operasyonu öncesi Türkiye de Rusya ve İran'la sivillerin zarar görmemesi için görüşmeler yürüttü. 

18-09/04/jje.jpg

TÜRKİYE SINIRDA ÖNLEMLERİNİ ARTIRMIŞTI

Suriye'de İdlib'e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor.

TRUMP'TAN İDLİB TWEETi 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'tan Suriye ve müttefikleri Rusya ile İran'a sert bir uyarı geldi. Sosyal medya hesabı Twitter’dan Suriye ile ilgili paylaşımda bulunan Amerikalı lider, Şam yönetiminden İdlib'e "düşünmeden" saldırmamasını istedi. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlık trajedisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN