Soykırımın ortakları

Soykırımın ortakları

İnsanlığın hafızasında kapkara bir gece daha. Adalet Divanı’nın ‘Saldırıları durdur’ hükmüne rağmen İsrail, Filistinlilerin son sığınağı olan Refah’ı vurdu. Kadın, çocuk en az 40 kişi hayatını kaybetti. 7 aydır süren vahşet karşısında dünyanın sadece kınamayla yetinmesi ABD, İngiltere ve Almanya’nın ise tam desteği Netanyahu’nun sınır tanımaz ‘soykırım iştahı’na dayanak oldu.

REFAH’TA SİVİLLERİN SIĞINDIĞI ÇADIR KAMPA BOMBA YAĞDI

Dünyanın gözü önünde bir millet yok ediliyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın daha dört gün önce verdiği ‘İsrail, saldırılarını durdurmalı’ kararı ortadayken İsrail güçleri Refah kentindeki Tel Al-Sultan çadır kampını bombaladı. Filistin Kızılay’ı, saldırıda en az 40 kişinin can verdiğini duyurdu. İsrail Ordusu üst düzey Hamas üyelerine dönük saldırı düzenlendiğini ileri sürdü. Sivil kayıplar için ‘inceleme başlatıldığı’ duyuruldu. Vahşete dünyadan tepki yağdı.

‘SINIRLARI AŞAN KATLİAMA KARŞI DÜNYA DAHA NEYİ BEKLİYOR?

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Rudeyne “Yerlerinden edilenlerin barındığı çadırların kasıtlı olarak hedef alınması sınırları aşan bir katliam” dedi. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tel Aviv’in Lahey kararlarını yok saydığına vurgu yaparak Brüksel’in harekete geçme zamanının geldiğini kaydetti. Katliama Türkiye’den de tepki yağdı. Muhalefet liderleri “Herkesin gözü önünde insanlık ölüyor. Elinde gücü olanlar caydırıcı adım atmak için neyi bekliyor” dedi.

'VURMAYACAĞIZ' DEDİKLERİ KAMPA HEDEF GÖZETİP BOMBA YAĞDIRDILAR

Filistin yönetimi Refah’ta yerlerinden edilenlerin bulunduğu bölgeye saldırının hedef gözetilerek düzenlendiğini belirtti. Vurulan bölgeye ilişkin İsrail’in bir tahliye emri olmadığı da vurgulandı. Görgü tanıkları ise yaşanan dehşeti “Hava saldırıları çadırları yaktı. Bombalardan kurtulan insanlar yanan çadırlarda can verdi” sözleriyle dile getirdi.

12805krt01a-tum.jpg

BU SOYKIRIM DIŞ BASKI OLMADAN BİTMEYECEK

Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in saldırılarını durdurması yönünde karar aldıktan sonraki üç günde işgalciler alay edercesine daha fazla katliam yaptı. İsrail, Refah’a sığınan sivilleri ‘insani alandaki’ çadırlarında vurdu. En az 45 kişi hayatını kaybetti. BM’den “Gazze soykırımı dış baskı olmadan bitmeyecek” tepkisi geldi, dünyaya harekete geçme çağrıları yapıldı.

İşgalciler tarafından Refah’a gitmeye zorlanan Gazze halkına burada da hayat hakkı tanınmıyor. Uluslararası tüm çağrılara kulak tıkayan Netanyahu ve aşırı sağ ortakları, Uluslararası Adalet Divanı’nın ‘saldırıların durdurulması’ hükmüne de uymayarak Refah’ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye acımasızca saldırdı. En az 45 kişi hayatını kaybederken, yetkililer çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda yaralının olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’de Filistinliler için faaliyet yürüten kuruluşu UNRWA ise en az 50 kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Filistin Kızılayı, ölenlerin çoğunun Tel Al-Sultan kampındaki çadırlarda yaşadığını belirtti, ölü sayısının artabileceğini söyledi. İsrail ordusu ise “üst düzey Hamas üyelerinin faaliyet gösterdiği” Refah’taki bir yerleşkeye “hassas mühimmatla” hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Saldırının yol açtığı yangın nedeniyle sivil kayıplar yaşandığı yönündeki haberleri de kabul eden ordu, olayın “inceleme altında” olduğunu söyledi.

İsrail’in yüksek tirajlı liberal sol çizgide yayın yapan Haaretz gazetesinde açıklamaları yer alan askeri başsavcı, sivil kayıplar için “çok acı” ifadesini kullandı. Hassas mühimmat kullanılarak vurulduğu söylenen alan “insani bölge” olarak tanımlanmıştı. Saldırı, İsrail güçlerinin iki hafta önce kara harekatına başladığı Refah’ın batısındaki Tel Al-Sultan mahallesinde gerçekleşti. Burada kentin doğu bölgelerinden kaçan binlerce kişi yaşıyor.

Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlileri hedef aldığı saldırının “tüm sınırları aşan bir katliam” olduğunu ve uluslararası meşruiyet kararlarına ve özellikle de Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararına bir meydan okuma olduğunu ifade etti. Hamas’ın üst düzey yetkilileri ve Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi saldırıyı “katliam” olarak nitelendirdi. Filistinli yetkililer, İsrail güçlerini yerinden edilmiş insanların çadırlarını “kasıtlı olarak hedef almakla” suçladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca P. Albanese, İsrail’in saldırısına sosyal medya platformu X hesabından tepki gösterdi. Mesajında “Gazze gettosunda daha fazla dehşet” ifadelerini kullanan Albanese, “İsrail işgal güçleri, Refah’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombaladı; bombardıman plastik çadırların alev almasına ve insanların trajik bir şekilde canlı canlı yanmasına sebep oldu. Bu acımasızlık, uluslararası hukuk ve sistemin bariz bir şekilde hiçe sayılmasıyla birlikte, kabul edilemezdir. Gazze soykırımı baskı olmadan kolayca bitmeyecektir: İsrail, yaptırımlarla, adaletle ve anlaşmaların, ticaretin, ortaklık ve yatırımların ve bunun yanı sıra uluslararası forumlara katılımının askıya alınmasıyla karşı karşıya kalmalıdır” dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tel Aviv’in Lahey kararlarını yok saydığına vurgu yaparak Brüksel’in harekete geçme zamanının geldiğini kaydetti. Uluslararası Af Örgütü, dün Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni İsrail’in saldırılarını savaş suçu olarak soruşturmasını talep etti. Örgüt, saldırıların İsrail ordusunun Gazze’de işlediği “daha geniş bir savaş suçu kanıtı” olduğunu savundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Refah’ta siviller için güvenli bölge bulunmadığı mesajını paylaştı ve saldırıdan “büyük öfke” duyduğunu ifade etti.

SUSMAYIN, TERÖRİST REJİM REFAH’TA KATLİAM YAPIYOR

Uluslararası Adalet Divanı’na rağmen İsrail’in Refah’ta Filistinlilerin çadırlarına bombalı saldırı düzenlemesi infial yarattı. Yapılanın soykırımdan başka bir şey olmadığı belirtildi. Dünyaya çağrılar yükseldi. Davutoğlu “Bu vandalları durdurmak için daha ne olmalı? İnsanlık ölüyor, insan sandıklarımız ise seyrediyor” derken, Karamollaoğlu “Terör rejimi, insanları ve insanlığı katletmeye devam ediyor. Elinde yetki bulunduranlar, ne zaman caydırıcı adımlar atacak?” diye sordu.

İsrail, kendisini soykırım sanığı yapan Uluslararası Adalet Divanı’na meydan okuyor. UAD’nin Refah’a yönelik saldırıların bir an önce durdurulması kararına rağmen Netanyahu rejimi, Gazze’nin kuzeyinden kaçan ve Refah’ta çadırlarda kalan Filistinli sivillerin üzerine bomba yağdırdı. Uluslararası yardım kuruluşları hava bombardımanında en az 40 sivilin katledildiğini duyurdu. Acımasız cinayetlere tepki yağdı. Yapılanın soykırımdan başka bir şey olmadığı ifade edildi. Siyasi liderler başkentlere ‘Bunu durdurmak için daha ne olmalı?’ diye sordu.

"BARBARLIĞI DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda “İsrail’in Refah’ta sivil halka yönelik hunhar katliamlarını şiddetle kınıyoruz. Bu vahşete sessiz kalanlar işlenen suçlara ortak olarak tarihin kara sayfalarına geçecektir. İnsanlıktan en küçük nasibi olan herkesi hukuktan ve haktan yana olmaya ve bu barbarlığı acilen durdurmaya davet ediyoruz. Tüm imkanlarımızla mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"SUSMAYIN, REFAH’TA KATLİAM VAR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de “İsrail savaş uçaklarının Gazze’de yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadıkları çadırları bombalayarak ve masum sivilleri diri diri ateşe vererek katletmesini lanetliyoruz. Bu soykırım eylemleri mahkemelerde gereken cezayı alacaktır. Uluslararası toplumun bu soykırım eylemlerine son vermesini engelleyenler bu suça ortaktırlar” paylaşımında bulundu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise “Susmayın, Refah’ta katliam var!” tepkisini gösterdi.

"İNSAN SANDIKLARIMIZ İSE SEYREDİYOR"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da X hesabından Refah saldırısına ilişkin bir paylaşım yaptı. Davutoğlu “Aylardır Gazze’de, İsrail yönetimi, kana susamış bir canavar gibi saldırmaya devam ediyor. Bütün dünyanın gözleri önünde insanlık katlediliyor, bir soykırım işleniyor. Ey dünya, bu savaş İsrail ile insanlık arasında. Açın artık gözlerinizi, duyun artık feryatları. Masumların kanı ellerinize yapışıyor. Katil İsrail yönetimi şimdide Refah’taki çadır kampını bombalayarak, onlarca masumu katletti. Daha ne olmalı, bu vandalları durdurmak için? İnsanlık ölüyor, insan sandıklarımız ise seyrediyor” ifadelerini kullandı.

"GÜCÜ OLAN NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEK"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, yaşananlara İsrail yönetimine terör rejimi diyerek tepki gösterdi. Yaptığı paylaşımda “İnsanlıktan nasibini almamış terör rejimi, insanları ve insanlığı katletmeye devam ediyor. Siyonist rejim, bu anlayışla devam ettiği ve kendilerine ‘dur’ denilmediği müddetçe yeryüzü üzerinde huzur ve barışı tesis etme ihtimali yoktur. Şimdi de Refah çadır kampına bombalar yağdıran, onlarca masum insanın yanarak can vermesine sebep olan İsrail karşısında daha ne kadar sessiz kalınacak Allah aşkına? Elinde yetki bulunduranlar, ne zaman somut ve caydırıcı adımlar atacak?” diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN