Suriye Geçiş Dönemi Hükümeti, ülke genelinde IŞİD yapılanmalarına yönelik kapsamlı bir operasyon başlatıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Güvenlik güçlerimiz, ülkenin kuzeydoğusundan güneyine kadar uzanan geniş bir hatta eşzamanlı operasyonlar yürütüyor” denildi.
DW'de yer alan habere göre bakanlık, operasyon kapsamında 60’tan fazla noktaya baskın düzenlendiğini, 70’ten fazla kişinin gözaltına alındığını ve bir IŞİD üyesinin öldürüldüğünü bildirdi. Açıklamaya göre bir güvenlik görevlisi de operasyon sırasında yaralandı.
ŞARA, WASHİNGTON’DA TRUMP’LA GÖRÜŞECEK
Operasyon, Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın ABD ziyareti öncesine denk geldi. Şara, bugün Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.
Beyaz Saray kaynaklarına göre, bu görüşme “tarihi” olarak nitelendiriliyor. Zira Şara, Beyaz Saray’da ağırlanan ilk Suriye Cumhurbaşkanı olacak. Görüşmede iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tanımlanması ve güvenlik iş birliği konularının gündeme gelmesi bekleniyor.
Bazı kaynaklar, Şara’nın Suriye ordusunun ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona katıldığını açıklayabileceğini belirtiyor. Bu nedenle Suriye’deki son operasyonun da “koalisyona katılım mesajı” niteliği taşıdığı öne sürülüyor.
SURİYE’NİN ULUSLARARASI DÖNÜŞ ÇABASI
2011’de başlayan iç savaşla birlikte Suriye’nin büyük bir kısmı farklı silahlı grupların kontrolüne geçmiş, IŞİD 2014’te ülke topraklarının yaklaşık üçte birini ele geçirmişti. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarıyla örgüt büyük ölçüde geriletilse de, Suriye ve Irak sınır hattında hâlen 2 bin 500 civarında militanın varlık gösterdiği tahmin ediliyor.
Suriye lideri Ahmed Şara, geçen yıl Aralık ayında Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif güçlerin Halep ve Şam’ı ele geçirmesiyle Esad rejiminin sona ermesinin ardından göreve gelmişti. Şara yönetiminin öncelikleri arasında ülkeyi uluslararası topluma yeniden entegre etmek, ekonomiyi canlandırmak ve savaş sonrası yeniden yapılanmayı hızlandırmak bulunuyor.
