Trump 48 saat süre vermişti: Tahran karanlığa gömüldü

Trump 48 saat süre vermişti: Tahran karanlığa gömüldü

İsrail'in Pazartesi günü erken saatlerde düzenlediği hava saldırılarının ardından İran'ın başkenti Tahran'ın büyük bölümünde elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. Saldırılar, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nın açılması için verdiği sürenin dolmasına saatler kala gerçekleşti.

Orta Doğu'da dördüncü haftasına giren savaşta, askeri operasyonların hedefi doğrudan sivil ve enerji altyapılarına yönelmeye başladı. İsrail ordusunun Tahran'ın altyapısını hedef alacağını duyurmasından kısa bir süre sonra, İran'ın başkentine yönelik kapsamlı hava saldırıları düzenlendi.

New York Times'ın bölge sakinlerine ve yerel basına dayandırdığı haberine göre, Pazartesi günü erken saatlerde Tahran'ın doğu, batı ve kuzey bölgelerinde ardı ardına patlamalar meydana geldi. Bu yoğun hava saldırılarının hemen ardından şehrin geniş kesimlerinde elektrik kesintileri rapor edilmeye başlandı.

ABD'NİN ÜLTİMATOMU VE İRAN'IN KARŞI TEHDİDİ

Tahran'daki elektrik kesintileri, ABD ve İran arasında pazar günü sivil altyapıların hedef alınmasına dair yürütülen karşılıklı tehditleşmelerin hemen ardından geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, küresel petrol ticareti için hayati öneme sahip olan Hürmüz Boğazı'nın Pazartesi gecesine kadar tamamen açılmaması halinde İran'daki elektrik santrallerini vuracakları uyarısında bulunmuştu.

Bu ültimatomu reddeden Tahran yönetimi ise, kendi enerji altyapılarına saldırılması durumunda, Amerikan askerlerine ev sahipliği yapan bölge ülkelerindeki enerji tesislerini ve Orta Doğu'nun temel su kaynağı olan deniz suyu arıtma (desalinasyon) tesislerini vurarak misilleme yapacağını açıkladı. İran ayrıca, böyle bir senaryoda Hürmüz Boğazı'nın ticarete "tamamen kapatılacağını" yineledi

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN