ABD Başkanı Donald Trump, İran ile İsrail arasında son günlerde tırmanan gerilim hakkında açıklamalarda bulundu. Kanada'daki G7 Zirvesi’ne katılmak üzere Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, taraflar arasında diplomatik bir çözüm umduğunu belirtti.
"BAZEN İŞLERİ KENDİ ARALARINDA HALLETMELERİ GEREKİYOR"
İran ile İsrail arasında yaşanan ve uluslararası kamuoyunun yakından takip ettiği krizle ilgili görüşünü dile getiren Trump, “Bence artık bir anlaşmanın zamanı geldi ve ne olacağını göreceğiz. Ama bazen işleri kendi aralarında halletmeleri gerekiyor” ifadesini kullandı. Bu sözleriyle Trump, doğrudan müdahale yerine taraflar arasında müzakereyle çözüm sağlanması gerektiğine işaret etti.
"UMUYORUM BİR ANLAŞMA OLACAK"
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı önceki açıklamalarını da yineleyerek, tansiyonun düşmesi adına umutlu olduğunu söyledi. “Umuyorum bir anlaşma olacak” diyen Trump, İran ile İsrail arasında barışçıl bir çözüm olasılığına kapının açık olduğunu belirtti.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “İran ile bir anlaşma sağlanması konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile aynı fikirde misiniz?” sorusuna ise, “Çok iyi anlaşıyoruz. Ve sanırım birbirimize karşı büyük saygı duyuyoruz.” şeklinde yanıt verdi. Bu sözleriyle Trump, Netanyahu ile güçlü bir diplomatik ilişki içerisinde olduklarını vurguladı.
Bir başka soruya verdiği yanıtta ise Trump, ABD'nin İsrail’in güvenliğini sağlamaya yönelik taahhütlerini yineledi. Gerektiğinde İsrail’i savunmak için tüm imkanları seferber edeceklerini belirten Trump, ülkesinin müttefiklerine olan desteğinin sürdüğünün altını çizdi.
