Trump, Çin ile anlaşma yolu açık olduğunu belirtti

Trump, Çin ile anlaşma yolu açık olduğunu belirtti

ABD Başkanı Trump, Çin’in gümrük tarifeleri konusunda ABD’den faydalandığını belirterek, Çin ile gelecekte bir anlaşma yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Trump, Çin’in uzun süre boyunca gümrük tarifeleri nedeniyle ABD’ye büyük fayda sağladığını öne sürdü ve bu durumun gelecekte nasıl şekilleneceğini görmek istediklerini belirtti. Trump, "Çin ile bir anlaşma yapabilmeyi çok isteriz" diyerek, iki ülke arasındaki ticaretin geleceği hakkında umutlu bir mesaj verdi.

Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısında, ABD ile Çin arasındaki "ticaret savaşlarına" ilişkin gündemi değerlendirdi.

Çin'in uzun süre boyunca önceki gümrük tarifelerini kullanarak ABD'den faydalandığını savunarak, artık buna izin vermeyeceklerini söyleyen Trump, bununla beraber Pekin'le ortak zeminde buluşmaya da yeşil ışık yaktı.

Trump, "Çin ile ne olacağını göreceğiz, (onlarla) anlaşma yapabilmeyi çok isteriz." ifadesini kullandı.

Uluslararası ticaret üzerinden ABD'nin Çin'e çok ciddi oranlarda dış açık verdiğini ve bunun sürdürülemez noktalara geldiğini belirten ABD Başkanı, "Uzun süre boyunca ülkemizden çok faydalandılar, şimdi masayı yeniden kuruyoruz ve eminim ki anlaşabileceğiz." dedi.

Şİ'YE BÜYÜK SAYGI DUYUYORUM

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile doğrudan görüşme yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya net yanıt vermeyen Trump, Pekin'le temasa her zaman açık olduğu mesajını verdi.

Trump, "Devlet Başkanı Şi'ye büyük saygı duyuyorum. Kendisi gerçek anlamda uzun zamandır dostumdur. Sanırım sonunda her iki ülke için de çok iyi olacak bir şey üzerinde çalışacağız. Bunu dört gözle bekliyorum." şeklinde konuştu.

Misilleme yapmayan diğer ülkelerle gümrük anlaşmaları yapmaya çok yakın olduklarını ve görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Trump, "Ancak hoşumuza giden anlaşmalar yapmak zorundayız, kötü bir anlaşma yapmak istemeyiz." dedi.

Trump, bir soru üzerine Avrupa Birliği'ni (AB) gümrük müzakerelerinde bir blok olarak gördüklerini vurgulayarak, "Bize çok sert davrandılar ama akıllıydılar. Misilleme yapmaya hazırdılar ama sonra Çin'e yaptıklarımızı görünce geri çekilmeye karar verdiler." ifadelerini kullandı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI'NIN SONA ERMESİNİ İSTİYORUZ

Öte yandan Trump, kabine toplantısında, bir soru üzerine Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ermesi konusunda çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

ABD Başkanı, "Biz bu savaşı gerçekten durdurmak istiyoruz. Haftada 2 bin 500 veya daha fazla genç insan hayatını kaybediyor. Onlar Rus ve Ukraynalı, Amerikalı değiller ama onlar insan. Biz bunu durdurabilir miyiz diye bakıyoruz. Bu konuda ilerleme kaydediyoruz." diye konuştu.

"PANAMA'YA ÇOK SAYIDA ASKER GÖNDERDİK"

Diğer yandan Trump, Panama Kanalı'nı geri alabilmek ve bölgede kontrolü sağlayabilmek için bu ülkeye asker gönderdiklerini ifade etti.

Trump, "Panama'ya çok sayıda asker gönderdik ve eskiden sahip olduğumuz ve artık sahip olmadığımız bazı alanları doldurduk. Şu anda orası çok iyi şekilde kontrol altında." dedi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de konuyla ilgili, "Panama Kanalı'nı geri alıyoruz. Çin'in kanal üzerinde çok fazla etkisi var. Bizce Panama da Çin'in oradan çıkmasını istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hegseth, Panama'daki Amerikan askeri varlığını artırmaya yönelik iki yeni anlaşma imzaladıklarını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN