ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te ABC News muhabiri Terry Moran’ın sorularını yanıtladığı sohbetinde, Çin’e uygulanan ek gümrük tarifelerinin etkileri ve amaçlarını anlattı. Moran’ın “Yüzde 145’e kadar çıkan tarifeler adeta bir ambargo değil mi? Tüketici fiyatları yükselecek” sözlerine Trump, “Bu güzel bir şey. Bunu hak ettiler” yanıtını verdi.
TRUMP: ABD'Yİ KAZIKLIYORLARDI
Trump, “Çin büyük ihtimalle bu tarifeleri yiyecek” diyerek, Pekin’in artık ABD pazarından eskisi kadar avantaj sağlayamayacağını vurguladı. “Yılda 1 trilyon dolar kazanıyorlardı; bizi kimsenin kazıklamadığı kadar kazıklıyorlardı” diyen Trump, “Artık bu mümkün değil” dedi.
Enflasyon tartışmalarına da değinen Trump, “Ülkemiz son 40-50 yılda görülmemiş bir enflasyon yaşadı. Şimdi market fiyatları, enerji ve benzin ucuzlamaya başladı. Her şey doğru yönde ilerliyor” iddiasında bulundu. Ekonomistlerin tarifelerin nihai tüketiciye yansıyacağı uyarılarına rağmen fiyatlardaki düşüşü ön plana çıkardı.
ÇİN MÜZAKERELERİ REDDETMİŞTİ
2 Nisan’da açıklanan “karşılıklı tarifeler” paketi kapsamında Çin’e ek vergiler resmen yürürlüğe girerken, Pekin de yüzde 125 oranında misilleme tarifesi getirdi. Trump, 25 Nisan’da Time dergisine verdiği röportajda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile tarifeler konusunda görüştüğünü ileri sürmüştü. Ancak Çin yönetimi, müzakerelerin sürdüğü iddialarını reddederek Washington’ı kamuoyunu yanıltmakla suçladı.
