Trump'ın avukatı ile evlendi işler karıştı: Venezuela, milyarder Türk iş insanının sözleşmelerini feshetti

Trump'ın avukatı ile evlendi işler karıştı: Venezuela, milyarder Türk iş insanının sözleşmelerini feshetti

Venezuela yönetimi, Türk iş insanı Turhan Mildon'un ülkedeki devlet çimento fabrikalarını işletmesine ilişkin sözleşmeleri feshetme kararı aldı. Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, yatırım taahhütlerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle haziran ayında sözleşmelerin iptalini emretti. Mildon'un sözcüsü ise fesih kararının kendilerine ancak 8 Ekim'de, gazetecilerin konuyla ilgili sorular yöneltmeye başladığı gün bildirildiğini açıkladı.

ABD merkezli The New York Times gazetesi, Türk iş insanı Turhan Mildon'un Venezuela'daki ticari faaliyetlerini ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın çevresiyle geliştirdiği ilişkileri mercek altına aldı. Anatoly Kurmanaev ve Tyler Pager imzasıyla yayımlanan araştırmada, Mildon'un eski Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro döneminde elde ettiği çimento fabrikası işletme sözleşmelerinin, ülkedeki yönetim değişikliğinin ardından fesih sürecine girdiği belirtildi.

NYT'nin ulaştığı belgelere göre Venezuela'nın geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, Mildon'un işlettiği kamuya ait çimento fabrikalarının denetlenmesini istedi. Rodriguez, haziran ayında yatırım hedeflerine ulaşılamadığı gerekçesiyle sözleşmelerin feshedilmesi yönünde karar aldı.

FESİH KARARI 8 EKİM'DE BİLDİRİLDİ

Mildon'un sözcüsü, NYT'ye yaptığı açıklamada Venezuela hükümetinin söz konusu denetimi gerçekleştirmediğini savundu. Sözcü, sözleşmelerin feshedildiğine ilişkin resmî bildirimin kendilerine ancak 8 Ekim'de ulaştığını belirtti.

Bu tarihin, The New York Times'ın Mildon'un Venezuela'daki faaliyetlerinin durumunu araştırmak amacıyla sorular yöneltmeye başladığı güne denk gelmesi dikkat çekti. Mildon'un temsilcisi, fesih bildiriminde hata olduğunu düşündüklerini ve sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Sözcü, çimento işletmelerindeki faaliyetlerin devam ettiğini de bildirdi.

MADURO'NUN YAKIN ÇEVRESİNDEN ÇİMENTO SÖZLEŞMESİ ALMIŞTI

Mildon, 2023 yılının sonlarında Venezuela'ya giderek Maduro yönetiminin üst düzey isimleriyle ilişkiler kurdu. En önemli bağlantılarından biri, Maduro'nun yakın çalışma arkadaşları arasında bulunan ve Sanayi Bakanlığına getirilen Alex Saab oldu.

Mart 2025'te Mildon, Venezuela devletine ait çimento fabrikalarını işletme hakkı elde etti. Birkaç ay sonra ülkedeki karides üretim ve ihracat faaliyetleri için de sözleşme aldı. NYT'ye konuşan bazı Venezuelalı iş insanları ve hükümete yakın kaynaklar, kamu varlıklarının rekabetçi ihale süreçleri işletilmeden özel yatırımcılara verildiğini ileri sürdü.

Mildon'un sözcüsü ise çimento sözleşmesinin dört başka adayın da katıldığı bir ihale sürecinin ardından alındığını savundu.

MADURO'NUN DEVRİLMESİ MİLDON'UN İŞLERİNİ ETKİLEDİ

Nicolas Maduro'nun 3 Ocak 2026'da ABD güçleri tarafından yakalanmasının ardından Venezuela'da yönetim değişti. Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez'in göreve gelmesiyle birlikte eski yönetim döneminde verilen kamu sözleşmeleri incelemeye alındı.

NYT'ye göre Mildon'un Maduro yönetimindeki en önemli bağlantılarından Alex Saab'ın tutuklanması da Türk iş insanının Venezuela'daki konumunu zayıflattı.

Yeni yönetim, Mildon'un işlettiği fabrikalarda üretimin artırılması ve fiyatların düşürülmesi hedeflerine ulaşılamadığını ileri sürdü.

Çimento fabrikalarına hizmet veren bazı yüklenicilerin de ödenmeyen faturalar nedeniyle şikâyetçi olduğu belirtildi.

TRUMP'IN ESKİ AVUKATIYLA EVLİLİĞİ FESİH KARARINI ETKİLEDİ Mİ?

NYT, Mildon'un ABD Başkanı Trump'ın eski kişisel avukatı Alina Habba ile ilişkisinin Venezuela'daki sözleşme krizinde etkili olmuş olabileceğini ileri sürdü. Haberde, Rodriguez'e yakın iki kaynağa dayanılarak Venezuela liderinin Mildon'un Trump'a doğrudan erişimi bulunan bir isimle ilişki yaşadığını öğrendiği belirtildi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre Rodriguez, bu bağlantıyı dikkate alarak sözleşmelerin feshedilmesi kararının uygulanmasını bir süre durdurdu. Mildon ile Habba, eylül ayında New York'taki Waldorf Astoria otelinde düzenlenen törenle evlendi.

Düğüne FBI Direktörü Kash Patel ve Beyaz Saray hukuk danışmanı Will Scharf'ın da aralarında bulunduğu Trump yönetimine yakın üst düzey isimler katıldı.

HABBA: EŞİMİN İŞLERİ İÇİN BEYAZ SARAY'DA GİRİŞİMDE BULUNMADIM

Alina Habba, NYT'ye yaptığı açıklamada eşinin ticari faaliyetleri için Trump yönetimi nezdinde herhangi bir girişimde bulunduğu iddialarını reddetti. Habba, hiçbir koşulda eşi adına Beyaz Saray veya ABD yönetimiyle temas kurmadığını ve Mildon'un da kendisinden böyle bir talepte bulunmadığını söyledi.

Beyaz Saray yetkilileri de Habba'nın eşinin Venezuela'daki işlerini Trump veya diğer yönetim yetkilileriyle görüşmediğini bildirdi.

NYT: ABD YÖNETİMİ YAPTIRIM SEÇENEĞİNİ DEĞERLENDİRDİ

Gazetenin araştırmasında, Mildon'un Maduro yönetimiyle bağlantıları nedeniyle ABD yaptırımlarının da gündeme geldiği ileri sürüldü. NYT'ye konuşan kaynaklar, Trump yönetiminin bazı üyelerinin Mildon'un Venezuela'daki faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğunu ve yaptırım uygulanması seçeneğinin değerlendirildiğini belirtti.

Mildon'un sözcüsü bu iddiayı tamamen asılsız ve kötü niyetli olarak nitelendirdi. ABD yönetiminden bir yetkili de yaptırım değerlendirmesi yapıldığı iddiasına karşı çıktı.

NYT, MİLDON'UN ÜRETİM RAKAMLARINI DA SORGULADI

New York Times, Mildon'un Forbes Türkiye'ye verdiği röportajda Venezuela'da yıllık 4,5 milyon ton çimento ürettiklerine ilişkin açıklamasını da incelemeye aldı. Gazete, elde ettiği verilere göre Venezuela'nın yıllık toplam çimento üretiminin bu miktarın yaklaşık üçte biri düzeyinde olduğunu bildirdi.

Mildon'un karides işletmeciliği faaliyetlerine ilişkin açıklamalarıyla NYT'nin ulaştığı veriler arasında da farklılıklar bulunduğu belirtildi.

Gazetenin sorularına yanıt veren Mildon'un sözcüsü, Forbes Türkiye röportajında iş insanının açıklamalarının yanlış aktarıldığını savundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN