Grönland’ın başkenti Nuuk’ta ocak ayı ortalama sıcaklığı, Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nün ön verilerine göre 0,2 dereceye ulaştı. Bu, 1991-2020 ocak ayı ortalaması olan -7,7 derecenin oldukça üstünde gerçekleşti.
Enstitüye bağlı Ulusal İklim Araştırmaları Merkezi Başkanı Jacob Hoyer'e göre Grönland, küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınıyor.
BALIKÇILIK RİSK ALTINDA
Hoyer, sıcak havanın var olan buz tabakasını daha da incelttiğini ve bunun geleneksel kış ulaşımını zorlaştırdığını belirtiyor. Tur şirketi sahibi Casper Moller de Reuters'a verdiği demeçte kayak turlarının aksadığını, bu nedenle kar yağışını beklediklerini belirtti.
Grönland ekonomisinin bel kemiğini oluşturan balıkçılık da risk altında. Karides ve morina avı 2023'te gayrisafi milli hasılanın yüzde 23'ünü oluşturuyordu. Ancak ısınan suların ekosistemi değiştirmesi, av miktarını ve tür dağılımını etkileyebilir.
Öte yandan ısınmanın madenciliği daha cazip hale getirebileceği de düşünülüyor.
2023 tarihli Danimarka araştırmasına göre Avrupa Birliği'nin "kritik nadir metaller" listesinde yer alan 34 mineralin 25'i Grönland'da bulunuyor.
Zorlu iklim şartları, maden çıkarmanın yüksek maliyeti ve yerli halkın itirazları madenciliği pahalı kılıyordu. Ancak bölgenin ısınması nedeniyle nakliye maliyetlerinin düşebileceği düşünülüyor. Bu da projeleri daha kârlı hale getiriyor.
