ABD Başkanı Donald Trump, Güney Kore ile yürütülen ortak askeri tatbikatları "önemli ölçüde azaltacaklarını" söyledi. Trump, bu kararı gerekçelendirirken Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile "çok iyi ilişkisine" atıfta bulundu ve Güney Kore'nin İran'ın "nükleer silahsızlandırılmasına" katılmayı reddettiğini hatırlattı.
Trump, yedi yıl önce Kuzey Kore'ye ayak basan görevdeki ilk ABD başkanı olmuştu.
Trump: Kim Jong Un ile iyi geçiniyoruz
Trump, Truth Social'daki paylaşımında "Bu tatbikatlar yalnızca maliyetli değil, bu maliyetlerin büyük bölümünü (her zamanki gibi!) ABD karşılıyor, aynı zamanda başkanlığım döneminde tehditkâr olmayan ve saygılı davranan bir ülkeye (Kuzey Kore) karşı tamamen uygunsuz ve düşmanca bir mesaj gönderiyor" ifadelerini kullandı.
Trump'ın Güney Kore açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile aramdaki çok iyi ilişkiye dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun zaman önce Güney Kore ile Ortak Askerî Tatbikatlara katılmayı kabul etmiş olmasından memnun değilim.Bu tatbikatlar yalnızca maliyetli olmakla kalmıyor —bu maliyetlerin büyük bir kısmı her zamanki gibi Amerika Birleşik Devletleri tarafından karşılanıyor!— aynı zamanda, Donald J. Trump'ın Başkan olduğu dönem boyunca tehditkâr olmayan ve saygılı davranan bir ülkeye karşı tamamen uygunsuz ve düşmanca bir mesaj gönderiyor.
Bu nedenle ve tatbikatları iptal etmek için artık çok geç olduğu gerçeğinden hareketle, Savaş Bakanı Pete Hegseth'e Ortak Askerî Tatbikatların kapsamını büyük ölçüde azaltması talimatını verdim!
Biraz konuyla ilgisiz olabilir ama (?) kısa süre önce Güney Kore Devlet Başkanı'na, İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda bize katılmak isteyip istemediklerini sordum. Kendileri de, “Hayır, teşekkürler!” yanıtını verdi!
Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.
Başkan DONALD J. TRUMP

SEUL TATBİKATLARIN SÜRECEĞİNİ AÇIKLADI
Seul yönetimi, ABD ile tatbikatların planlandığı gibi süreceğini duyurdu. Pyongyang ise henüz yorum yapmadı.
Kuzey Kore bu ay Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanan balistik füze denemeleri gerçekleştirmişti. ABD ve Güney Kore'nin bugün başlayacak yıllık askeri tatbikatlarına ilişkin Trump, sosyal medya paylaşımında "iptal etmek için çok geç" ifadesini kullandı.
Geçen hafta ABD ve Güney Kore askeri liderleri ortak basın toplantısı düzenleyerek Ulchi Freedom Shield tatbikatını duyurdu. Liderler, 11 gün sürecek etkinliğin önceki yıllara benzer ölçekte olacağını ve yaklaşık 18 bin Güney Kore askerinin katılacağını açıkladı.
KUZEY KORE'NİN RUSYA'YA ASKER GÖNDERMESİ GÜNDEMDE
Basın toplantısında askeri liderler, Kuzey Kore'nin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına destek için asker göndermesine de değindi. ABD askeri sözcüsü Ryan Donald, savaş alanından dönen Kuzey Kore askerlerine atıfta bulundu. Donald, "Eğitimlerimiz bu tehdide göre şekilleniyor" ifadesini kullandı.
Cuma günü Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ortak askeri tatbikatları "saldırgan bir savaşın provası" olarak nitelendirerek kınamıştı. Tatbikatlar, Güney Kore, ABD ve Japonya'nın birkaç gün içinde ikinci Kuzey Kore füze denemesini tespit etmesinden günler sonra başladı.
