Trump 'Savaşı Açık Ara Kazanıyorum'
Beyaz Saray ile Tahran arasındaki gerilim, ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamalarıyla yeni bir psikolojik eşiğe taşındı. Trump, yürüttüğü stratejinin başarıya ulaştığını iddia ederken, Amerikan medyasının bir kısmını "dezenformasyon yapmak" ve "seçim dönemindeki muhalif tavırlarını savaş dönemine taşımakla" ithal etti.
"MEDYA GERÇEĞİ ÇARPITIYOR"
Sosyal medya platformu üzerinden kamuoyuna seslenen Trump, sahadaki gerçeklik ile medyadaki yansımalar arasında uçurum olduğunu savundu. Trump, "Savaşı açık ara kazanıyorum. Her şey çok iyi gidiyor. Eğer bazı medya kuruluşlarını okursanız, savaşı kaybettiğimizi sanırsınız" diyerek, yayın organlarını kamuoyunu yanıltmakla suçladı. Başkan, bu kuruluşların İran’ın çıkarlarına hizmet eden bir dil kullandığını iddia etti.
EKONOMİK ABLUKA: "ANLAŞMA OLANA KADAR GERİ ADIM YOK"
İran’a yönelik uygulanan geniş kapsamlı ablukanın tavizsiz bir şekilde süreceğini vurgulayan Trump, ekonomik veriler üzerinden bir baskı mekanizması kurduklarını belirtti.
Trump’ın iddiasına göre İran, mevcut ambargo ve ablukalar nedeniyle günde 500 milyon dolar gelir kaybına uğruyor.
Tahran yönetiminin bu tabloyu uzun süre sürdüremeyeceğini belirten Trump, "Yeni ve kapsamlı bir anlaşma masaya gelene kadar ablukayı kaldırmayacağız" dedi.
"PETROL GEMİLERİ ABD ROTALARINA DÖNDÜ"
Başkan Trump, açıklamalarının en çarpıcı kısmını ise ABD’nin enerji piyasasındaki yükselen grafiğine ayırdı. İran üzerindeki baskının ABD petrolüne olan talebi artırdığını ima eden Trump, esprili ve iğneleyici bir üslupla şu ifadeleri kullandı:
"İran yönetimi, petrol tedariki için yüzlerce gemiyi ABD’ye; özellikle Texas, Louisiana ve Alaska limanlarına yönlendirmek zorunda kaldı. Çok teşekkürler."
