Türkiye'ye giden Uygur erkekleri bir daha ailelerini göremiyor

Türkiye'ye giden Uygur erkekleri bir daha ailelerini göremiyor

Türkiye'deki Uygur Türkleri'nin istihdam ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için fon ve eğitim sağlayan bir vakfın kurucu ortağı olan Rizwangul NurMuhammad, ülkedeki Uygur Türkleri hakkında konuştu. NurMuhammad, "Çin'e giden erkeklerin Türkiye'ye geri dönemediğini" hatırlatarak "bazı Uygur kadınlarının evlerinin geçimini sağlayan yegane kişi olduklarını" söyledi.

KARAR HABER MERKEZİ

Cornell Üniversitesi Kamu Yönetimi Yüksek Lisans öğrencisi Rizwangul Nurmuhammad, dünyada Çin'in sistematik sindirme politikalarına ve işkencelerine karşı çıkışlarıyla biliniyor. Aynı zamanda Türkiye'deki Uygur diasporasının istihdam ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için fon sağlayan Yeni Zelanda merkezli Empower Communities (Charitable Trust) vakfının kurucu ortağı olan NurMuhammad, iki sene önce kardeşinin Çin hükümeti tarafından süresiz tutuklanmasıyla ilgili de gündeme gelmişti.

Empower Communities, Türkiye'dek Uygur göçmenlere ve mültecilere eğitim hibeleri, çocuk bakımı destek hibeleri ve küçük işletmelere krediler sağlıyor.

BİRÇOK ZORLUKLA KARŞILAŞIYORLAR

Türkiye'deki Uygurlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan NurMuhammad, yeniden yerleşik hale geçme ve entegrasyon sırasında dil engelleri, dolayısıyla sosyal ve finansal çevreye erişim eksikliği de dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

"Bazı Uygur kadınlarının kocaları Çin'den Türkiye'ye dönemediğini" hatırlatarak "kadınların evlerinin geçimini sağladığını" söyleyen NurMuhammad, "Bir anne evde çocuklara bakarken kıyafet dikebilir. Ancak bir dikiş makinesi alacak paraları yok. Yardımımız oraya gidiyor" dedi.

Bazı Uygur kadınlarının iş becerisi kazanmak istediğini söyleyen NurMuhammad, bu kadınların kurs ücretlerini ve çocuk bakım masraflarını karşılayamadığını ifade etti. NurMuhammad, "Bu durumlar için, vakıf aracılığıyla beceri odaklı eğitim ve çocuk bakımı destek hibelerinin bir kombinasyonu sağlanabilir" dedi.

uygur-ic.png

"ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN PARA ÖDEMEYE HAZIRLAR"

Uygurların çok az destekle mücadele etmesine rağmen direnç gösterdiğini belirten NurMuhammad, "Bazı aileler düzgün yemek yiyemiyor, ancak yine de çocuklarının eğitimi için para ödemeye hazırlar" dedi.

Vakfın, insanları finansal olarak bağımsız kılmaya çalıştığını ifade eden NurMuhammed vakfın uzun vadeli amacını "Bir adama balık verirsen onu bir günlüğüne doyurursun. Ancak o adama balık tutmayı öğretirseniz, onu ömür boyu doyurmuş olursun" sözüyle açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN