Ukrayna direniyor! Rus işgalinde sekizinci gün

Ukrayna direniyor! Rus işgalinde sekizinci gün

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında sekizinci güne girildi. Bölgede tansiyon her geçen gün artarken, Rus ordusu havadan ve karadan kritik noktaları ele geçiriyor. Ukrayna ordusu ve halkı, Rusya’ya karşı direnmeye devam ediyor. Öte yandan Rus ve Ukraynalı heyetlerin dün 2. kez bir araya gelmesi bekleniyordu. Son olarak görüşme bu sabaha kaldı. İşte işgal girişiminde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının sekizinci gününe girildi. Çatışmalar gün geçtikçe şiddetlenirken birbiri ardına önemli açıklamalar da gelmeye devam ediyor.

Ukrayna'nın Harkov kentine yine bir saldırı düzenlendi. Bu sabahki saldırılarda Harkov merkezdeki kamu binaları hedef alındı. Yetkililere göre, Ukrayna'nın ikinci büyük şehrinde yerleşim yerlerine ve yerel yönetim binasına düzenlenen saldırılarda son 24 saatte 21 kişi öldü, 112 yaralandı.

Rusya'nın Ukrayna'da hayatını kaybeden Rus askerlerinin sayısını 498 olarak açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Öte yandan Rusya ve Ukraynalı heyetlerin dün bir kez daha bir araya gelmesi bekleniyordu. Son gelen bilgilere göre görüşme bu sabah yapılacak. Rus basınına göre ise toplantı, SSCB'ye son veren anlaşmanın imzalandığı sarayda olacak.

Ayrıca Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirmesinin ardından Pentagon gerçekleştireceği füze tatbikatını erteledi.

İşgalin sekizinci gününde Rusya'nın saldırılarına direnen Kiev, şehir savaşına hazırlanıyor. Kiev’de hendekler kazılıp, beton ve çuvallarla barikatlar kuruldu. Keskin nişancıların ise sokak aralarında gizlendiği söyleniyor. Yabancı ve sivil olan vatandaşlara, ‘Derhal buradan uzaklaşın’ uyarısı yapıldığı öğrenildi.

İşte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminde dakika dakika yaşanan gelişmeler;

3 Mart 2022 Perşembe

13.22- Ukrayna ordusu, başkent Kiev'in kuzeyindeki Bucha bölgesini Ruslardan geri aldı.

11:52 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 8. güne girildi. Ukrayna'nın güneyinde bulunan Odessa'ya çıkarma yapmak için gelen Rus donanmasına ait savaş gemileri Kırım açıklarında görüldü. Odessa halkı, 2 gün önce Rus çıkarmasına karşı sahile barikat kurmaya başlamıştı.

11:30 - Ukrayna Kiev yakınlarında bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy Facebook hesabından yaptığı açıklamada Rusya'ya ait bir Su-30 savaş uçağının Ukrayna güçlerince Kiev yakınlarındaki Irpin'de düşürüldüğünü ileri sürdü.

10.45- Rusya, Ukrayna’nın Harkov bölgesinde bir okulu vurdu. İzyum kentinde Rusya tarafından düzenlenen hava saldırısında 2’si çocuk 8 sivil hayatını kaybetti. Harkov’da ayrıca saldırıların hedefi olan bir mezarlıkta da hasar meydana geldi.

09.00- Hem Kiev hem de Ukrayna'nın tamamı üç farklı alandan sıkıştırılıyor. Batı'ya giden üç noktada da geçişler neredeyse imkansız. Köprülerden iki tanesi imha edildi. Sivil vatandaşların çoğu Kiev'den ayrıldı. Kiev'i ısıtan sıcak su tesisleri de hedef alındı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı; Kiev'in ısıtılamadığını açıkladı. Kuzeyden de 60 km'yi aşan bir konvoy harekete geçti.

09.51- BM, Rusya-Ukrayna savaşında 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu

08.25- Ukrayna'da her sokak her meydanda savaşın izleri görülürken Rusya ordusuna ait konvoylar Rus güçleri tarafından kontrol altına alınan birçok şehirde görüntülendi.

08.02- Çin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısında çekimser kaldı. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cang Cun, olağanüstü oturumda yaptığı konuşmada, ülkesinin çekimser kalma sebebini açıklarken, karar taslağının, "tüm üyelerle tam olarak danışarak hazırlanmadığını", "krizin tarihi ve karmaşık boyutlarını göz öne almadığını" ve "güvenliğin bölünmezliği ilkesi ile siyasi çözüm ve diplomatik çabaların artırılmasına vurgu yapmadığını" savundu.

02.27- Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Rusya’da 4 Mart tarihinde sıkıyönetim ilan edileceğini iddia etti.

02.24- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarını bir haftada bozduklarını söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları esnasında Rus askerlerinin moralinin bozulduğunu ifade eden Zelenskiy, “Yıllardır hazırladıkları planları bozduk. Daha fazla işgalci bizden evlerine doğru kaçıyor.” dedi.

Ukraynalıların çıplak elleriyle dışarı çıktığını ve işgalcileri şehirlerden sürdüğünü söyleyen Zelenskiy, “Ukraynalılara içtenlikle hayranım. Onları (Rusları) utanç içinde uzaklaştıracağız. Tıpkı kendi yiyeceklerini bulmaya çalıştıkları zamanki gibi. Bunlar devlet savaşçısı değil. Bunlar kullanılmış kayıp çocuklar.” ifadelerini kullandı.

Her işgalcinin Ukraynalılardan sert tepki alacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, pes etmeyeceklerini Rusların sonsuza kadar hatırlayacağını dile getirdi.

Zelenskiy, “Bir haftada yaklaşık 9 bin Rus öldürüldü. Mıkolayiv istikametinde 19-20 yaşlarında iki yüzlerce, üç yüzlercesini (Rus askerleri) onlarca helikopterlerle almak zorundalar.” diye konuştu.

Ukraynalılar için bunun “Vatanseverlik Savaşı” olduğunu belirten Zelenskiy şunları kaydetti: “Bunların nasıl başladığını hatırlıyoruz ve işgalciler için nasıl sonlandıklarını biliyoruz. Nereye giderlerse gitsinler, her yerde yok edilecekler. İşgalciler Ukraynalılardan cevabını alacak.”

02.17- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Ukrayna’nın Harkov kentine düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

01.30- ABD'nin Ukrayna'ya 200'ü bu hafta içinde olmak üzere, yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığı bildirildi. Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti.

00.36- Rusya’nın Hindistan’da göreve başlayacak büyükelçisi Denis Alipov, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların, Hindistan’a S-400 arzı sağlamaya yönelik bir engel oluşturmayacağını söyledi.

00.24- ABD Temsilciler Meclisi, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN